16 милиона деца в Латинска Америка ще изпаднат в бедност до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636425 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Шестнадесет милиона деца в Латинска Америка и на Карибите ще изпаднат в бедност до края на годината, ако правителствата на страните от региона не вземат мерки срещу икономическата криза, провокирана от пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на изявление от вчера на предупредиха вчера на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и неправителствената организация "Спасете децата" (Save the children), предава БТА.

Едно от всеки две деца в Латинска Америка и на Карибите ще изпадне в бедност до края на годината, което означава увеличение с 22 процента в сравнение с миналата година.

"Това значително увеличение ще върне Латинска Америка и Карибите до нива, подобни на тези отпреди близо десет години и значително ще навреди на постигнатите успехи в борбата с детската бедност в по-голямата част на региона през 21 век", заяви Моника Рубио, съветник на УНИЦЕФ по социална политика за Латинска Америка и Карибите.

Двете организации заявиха, че икономическата криза, провокирана от Ковид-19, ще задълбочи социалното неравенство между бедните деца и тези от богати семейства на фона на очакванията брутният вътрешен продукт на региона да отбележи спад от 5,3 процента.

Южна Америка може да се окаже най-засегната с увеличение от близо 30 процента на децата, които живеят в бедни домакинства - с 11 милиона повече в сравнение с миналата година.

УНИЦЕФ и "Спасете децата" призовават правителствата да създадат повече програми за социална защита.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България