Радио Китай: Обвиненията срещу Китай за пандемията няма да успеят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636502 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

По време на световната борба с пандемията от COVID-19 една страна се опитва да превърне вируса в политически проблем, през който да атакува Китай.

След началото на пандемията, някои американски политици нееднократно критикуват Китай и настояват дори страната да поеме отговорност за разпространението на вируса. Авторитетни експерти в сферата на международното право обаче са категорични, че думите и действията на тези политици няма никаква законова основа и няма да имат никакъв правен ефект, коментира Радио Китай.

Проф. Лиу Дзинуън от Института за изследвания на международното право на Китайската академия за социални науки заяви, че според действащото законодателство страните по света са равноправни по отношение на държавния им суверенитет и държава с пълнен суверенитет не може да бъде обект на правни действия от други държави. Обвиненията от страна на САЩ срещу други страни са в разрез с този основен принцип на международните норми.

Директорът на Института за изследвания на международното право към Уханския университет Сяо Юнпин счита, че в научните среди има консенсус, че новият коронавирус е естествено възникнал, макар все още да няма яснота за неговия точен произход. По тази причина не може конкретна държава или физическо лице да бъдат държани отговорни за неговата поява и разпространение.

Фактите показват, че превенцията и контролът на епидемията в Китай няма никаква връзка с мащабното ѝ разпространение в САЩ. Обвиненията и критиките на американски политици нямат никакви основания и логика. Пренебрегвайки основни принципи на международното право, някои американски политици постоянно искат Китай да поеме отговорност и компенсации, но зад това стои политическа логика. Те са заети единствено с вътрешните си борби и считат закона като средство за постигане на собствени политически цели.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко