Радио Китай: Стабилното развитие на Китай стимулира растежа на световната икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636517 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

Вчера приключи годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). На пресконференцията след края ѝ, в продължение на близо два часа премиерът Ли Къцян отговаряше на журналистически въпроси по редица теми като икономическото развитие на Китай, отварянето и сътрудничеството, демонстрирайки увереност, че страната ще успее да реализира годишните си цели за развитие.

Заради епидемията от новия коронавирус световната икономика спада, а развитието на китайската икономика също е изправено пред безпрецедентни предизвикателства и доста неясноти, коментира Радио Китай.

Отчитайки реалностите и принципите на икономическото развитие, в тазгодишния доклад за работата на правителството не бе поставена конкретната цел за ръста на БВП, а бе поставен акцент върху гарантирането на заетостта и основното жизнено ниво на гражданите, включително окончателното избавяне от бедността и реализирането на всеобхватното изграждане на общност със средно ниво на благосъстояние.

На пресконференцията премиерът представи мащабните мерки на правителството, с които то смята да осигури заетост, основното жизнено ниво на гражданите и функционирането на пазара. Той посочи, че правителството ще контролира „силата", „времето" и „политическо пространство" за тези мерки, и може своевременно да въведе нови при необходимост.

Ли Къцян отново подчерта, че Китай ще продължи да работи за изграждането на открита световна икономика и призовава за активно международно сътрудничество в тази насока.

Делът на Китай в глобалната икономика е около 30%, така че поддържането на стабилността на страната след епидемията е приноса към света. Пекин ще продължи да стимулира отварянето си към света и да увеличава сътрудничеството с останалите страни. Това, по думите на Ли Къцян, показва ангажимента на Китай за стимулиране възстановяването на световната икономика чрез неговото стабилно развитие и разширяване на отварянето.

Стремежът към сътрудничество и взаимна изгода е от полза за Китай, за останалите страни и за света. Обявените от правителството на тазгодишните сесии на ОСНП и НК на КНПКС серия мерки са в полза на китайските граждани и засилват увереността им за справяне с проблемите и предизвикателствата, както и за възстановяване на световната икономика.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко