Образованието скара ГЕРБ и БСП, стигна се до уроци по правоговор (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636850 www.24chasa.bg
Депутатите приеха законопроект за ратифициране на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция "Оперативна програма за "Наука образование за интелигентен растеж", от една страна, и Международната банка за възстановяване и развитие, от друга страна, подписано на 12 февруари 2020 г.

По времето на чие управление образованието в България е отбелязало растеж? Този въпрос се превърна в спор между ГЕРБ и БСП в пленарната зала. Стигна се и до забележки къде се слага ударението на думата „училища“.

Дебатите бяха около законопроект за консултантски услуги за простветното министерство. С него се очаква Международната банка за възстановяване и растеж да предостави дълосрочен план за действие в обастта на науката у нас, както и повишаване на ефективността на публичните инвестиции за научни изследвания.

Порочна практика е да се сключват подобни консултантски договори с държавни ведомства, бе коментарът на БСП по законопроекта. „Вие признавате, че не можете да се справите с проблемите на образованието в България. Все още имаме добра система за наука в България. Имаме БАН, имаме 54 университета. Имаме много добри учители в средното образование. За капак сключваме споразумение за 3 млн. лв. да дойдат някакви експерти, които не познават проблемите на българското образование, за да го оправят. Ако това не е признание за провала на Борисов за българското образование... Защо не използваме потенциала в България? По този начин казвате: „Ние не вярваме на българските преподаватели и научини работници. Това е цинично“, каза от трибуната соц депутатът Николай Цонков.

Единственото цинично е поведението на левицата, контрира зам.-председателката на образователната комисия Галя Захариева от ГЕРБ. „Цинично е поведението на някои колеги. Резултатът беше нула, когато управляваше БСП. Днес, когато толкова много средства се дават в образованието, не можете да говорите за цинизъм. По време на ваше правителство ваши колеги ходиха в Сингапур за обмен в образованието“, каза още Захариева и даде урок по правоговор на Цонков къде се поставя ударението в думата „училища“.

„Цинизъм е, че българските учители по време на извънредното положение си плащаха за интернета, за да преподават на българските деца“, намеси се в спора и Иван Ченчев от БСП. Отправиха се и още обвинения към управляващите като един от примерите бе случаят със закриването на основното училище в Поликраище, което местните се опитват да спасят с подписка до МОН.

„Вашата дежурна реплика е винаги „провал“, но не всеки път трябва да търсим проблемите и слабостите. Смятам, че това споразумение е крачка в добрата посока“, върна се на темата за дебатите Галя Захариева.

Законопроектът бе приет на заседанието и на двете четения, като окончателно мина със 100 „за“, 34 „против“ и 4 въздържали се.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на