10 любопитни факта за животните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8638514 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Животните, както и растенията, са навсякъде около нас. Те са незаменима част от природата и нашия живот. На Земята живеят около 1 560 000 вида животни, от които в България се срещат към 28 000 вида.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за животните, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни.

Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна програма “Околна среда”.

#1

В крайбрежните води на Китайско море живеят медузи, които се използват за храна. Местното население ги лови, осолява, консервира и консумира като деликатес.

#2

Коралите, които образуват кораловите рифове, са много взискателни към условията на средата. Те понасят само вода с висока соленост и температура над 20,5 ?С. Живеят на дълбочина не повече от 50 м, където достига светлина. Големият коралов риф край бреговете на Австралия (дълъг около 1200 км) е сериозна опасност за корабоплаването в този район.

#3

Октоподите са най-интелигентните главоноги. Те например помнят и могат да различават геометрични фигури – квадрати, триъгълници и др. Запомнят хората, които ги хранят в аквариумите и им позволяват да ги вземат в ръце.

#4

Учените са установили, че някои морски прешленести червеи са между най-висококалоричните храни от естествен произход. Така например 1 г сухо вещество от морския прешленест червей нереис, който живее и в Черно море, съдържа 5578 калории, което се равнява на повече от 1 кг телешко месо.

#5

В обикновения винен оцет често се развива и живее един микроскопичен кръгъл червей наречен оцетова ангвилула. Обикновено се развива и се събира на повърхността на оцета. Ако наблюдавате съд с оцет, стоял дълго време, то можете да видите червейчетата дори с невъоръжено око.

#6

Костенурките снасят яйца в изкопана от тях дупка на сушата и ги заравят. Развитието на яйцата продължава от 45 до 90 дни. Температурата на околната среда определя пола на костенурчета. При ниска температура се излюпват мъжки, а при по-висока температура – женски индивиди. Така е и при крокодилите.

#7
Знаете ли, че има и речни делфини? В Амазонка живее такъв делфин, наричан още бото. Той достига дължина 2,5 м и тежи до 200 кг. Женските са предимно сиви, а мъжките са розови.

#8
Опашката на повечето гущери им може да се възстановява след откъсване. При опасност те сами я откъсват, за да отвлекат вниманието на неприятеля.

#9

Отделената при едно ухапване отрова на кралската кобра е достатъчна да убие слон или 20 човека. Кралската кобра ловува други влечуги, особено змии и дори млади екземпляри от собствения й вид. С това си е спечелила и името „змия канибал“.

#10
Отровата на някои паяци е по-силна и от тази на отровните змии. Чрез опити върху мишки е установено например, че отровата на тринадесетточковия черен паяк е 15 пъти по-силна от отровата на гърмящата змия.

„Зелен буквар” е ново помагало за ученици от 1-4 клас и техните учители. Книгата представя всичко по-важно за природата и нейното опазване на достъпен за децата език. Тя е издадена по европроект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) и се разпространява безплатно. Можете да изтеглите цялата книга на PDF от сайта на ОПОС тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве