"168 часа": Войник от миналото ли спаси от катастрофа Жоро Александров

https://www.24chasa.bg/novini/article/8638692 www.24chasa.bg

Отиде си човекът, който не се страхуваше да пита

Във фаталната нощ журналистът тръгнал към Аспаруховия мост с лаптоп и фотоапарат, за да провери лично какви са щетите от екокатастрофата

Георги Александров ни остави сами да отговорим на въпросите: "Как?" и "Защо?", а после всеки от нас да потърси своята вина за необратимата трагедия

Известният журналист Георги Александров намери смъртта си часове преди най-светлия български празник – на писмеността и знанието. А пръстта го пое в прегръдката си точно на 24 май. Жоро, който не се страхуваше да пита, един от рицарите на журналистиката в чистия й вид – без поръчкаджийство и без евтини сензации, остана верен на себе си и от отвъдното. Остави ни сами да търсим отговор на въпросите "Как?" и "Защо?", а след това всеки от нас да осмисли съпричастността си към случилото се непоправимо. Да разберем кое не е наред, че у нас можещи, знаещи и честни хора приключват по нелеп начин и без време земния си път.

Жоро ни завеща няколко свои разказа, според литератори – дело на талантлив писател. И спомените за един буден дух, непримирим, търсещ и всеотдаен човек и професионалист – журналист и пиар, отново студент по втората си любов след перото - екологията. И най-важното – верен приятел!

Държавното обвинение няма конкретика

дали Жоро е намерил смъртта си при нелеп инцидент, или е взел това решение вместо всевишния.

Досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта му, се ръководи от Районната прокуратура във Варна. Разследването се извършва от полицай от ОД на МВР във Варна, лаконични са от държавното обвинение.

Знае се със сигурност, че в последната си вечер той е бил в заведение срещу жилището си. Бил е в компания на приятели. Те го изпратили до дома му. Час след полунощ Жоро нарамил раницата си с лаптопа и фотоапарата и напуснал дома си. Поел е към Аспаруховия мост. Заради техниката, която носел, мнозина смятат, че е искал сам да провери сериозността на екокатастрофата във Варненското езеро, предизвикана от спукана преди месеци колекторна тръба.

Разследването е категорично, че няколкото километра до езерото, където тялото му е намерено 2 дни по-късно, не е разменил и дума с някого.

Било е между 2 и 3 ч. призори. По това време няма хора по улиците, споделя пред "168 часа" близък до разследването.

Докъде точно е стигнал и как умеещият да плува Жоро се е удавил във Варненското езеро, все още не е установено. Не са открити и личните му вещи – раницата, лаптопът, фотоапаратът.

На 22 май около 17,30 часа е открито тяло на мъж в плавателния канал под Аспаруховия мост, на около 60 м източно в посока морето. Тялото е разпознато от близките на 39-годишния Георги Александров, които вече са подали сигнал, че той е в неизвестност повече от 48 часа, гласи официалното съобщение.

Причината

за смъртта

е удавяне, сочат резултатите от извършената аутопсия. Установени са височинни травми по вътрешните органи от падане от високо.

Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие върху Александров, заявиха категорично и апелативният прокурор Владимир Чавдаров, и главният секретар на МВР Ивайло Иванов на нарочен брифинг.

Досъдебното производство работи по две основни хипотези – нещастен случай и самоубийство.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Назначена е и съдебнохимична експертиза по досъдебното производство. В кръвта на починалия според резултатите от експертизата има наличие на 1,26 промила алкохол и 2,04 промила в урината, съобщи апелативният прокурор.

Разпоредено е на ОД на МВР да установи движението на Александров по минути и часове, както и хората, с които се е срещал преди смъртта си.

Действията по разследването продължават. Два поредни дни водолази на МВР търсят вещите му, но не могат да ги намерят. На места дълбочината на канала, свързващ езерото с морето, е 20 м. Във водата има всякакви неща, изхвърлени от корабите и довлечени от девненската река – отпадъци, техника, включително и перални.

Трудно е да се намери между всички боклуци на дъното това, което търсим, допълва участник в търсенето.

Приживе Жоро беше прям и честен човек. Най-често разследванията му са свързани с криминална престъпност и корупция сред овластени.

Задаваше остри, но правилни въпроси, умен човек, припомнят за него началници в полицията.

Неудовлетвореността му в професионален план идваше често от това, че превъзхождаше шефовете си, смятат негови колеги. На част от тях им бе трудна за упражняване коректността, с която Жоро живееше и работеше.

След "Дарик", СКАТ, БТВ той става главен редактор на електронното издание "Топ новини" във Варна. За седмици, ръководеният от него сайт не само набра популярност, но се превърна във фактор в новинарството.

"Неслучайно покойният вече Милен Цветков правеше само с Жоро или с някой от нашия сайт преки включвания, за да коментираме казуси от Варна", споделят репортери, работили с него по онова време.

Последната година Жоро работеше направо в нелегалност.

Защо се е налагало това, както и с какво се е занимавал, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве