Испания съобщи за първите привнесени отвън случаи на коронавирус от март насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/8638752 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Двама души, пътували от САЩ до испанската автономна област Валенсия, дадоха положителна проба за коронавирус и така може да се превърнат в първите привнесени случаи на вируса в Испания, откакто през март в кралството бяха наложени ограничения върху пътуванията, предаде Ройтерс.

Областният главен здравен инспектор на Валенсия Ана Барсело съобщи, че двете пристигнали лица вероятно не са спазили задължителната двуседмична карантина, след като са влезли в Испания.

"Те не са пътували директно до Валенсия, но са спирали на междинни летища. Не знаем обаче какъв е точният им маршрут, нито дали в крайна сметка са стигнали до Валенсия с автомобил или самолет", каза тя вчера на пресконференция.

Потърсени днес от Ройтерс, властите във Валенсия не разкриха повече подробности от вече съобщените, както и националността на лицата, предаде БТА. 

Поради географското положение на област Валенсия на средиземноморски бряг тя е притегателен център за туризъм със своите курорти като Бенидорм и Аликанте. От понеделник тя влиза във втората от общо четири фази на облекчаване на противоепидемичните мерки. Ще бъде позволено на едно място да се събират до 15 души и ще бъдат премахнати някои от ограниченията върху движението на хората.

С над 27 000 починали от Ковид-19 и близо 238 000 потвърдени случая на вируса Испания е една от най-тежко засегнатите страни.

Привнесените случаи практически изчезнаха напълно, след като на 14 март тя затвори границите си и постави цялото си население под карантина. Властите обаче ще следят внимателно за всякакви нови вълни на заразата, когато през юли животът в силно зависещата от туризма Испания се нормализира.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи