300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8638800 www.24chasa.bg
Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе в петък законопроект, който изпраща и малкия бизнес на свободния пазар.

300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври.

Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати.

Текстовете предвиждат на регулирания пазар да останат само битовите потребители. В мотивите към проектозакона е записано, че тези 300 000 малки бизнеси потребяват към 4,5 млн. мегаватчаса електроенергия, която се освобождава от регулирания пазар и трябва да си я набавят от свободния. На регулирания остават за потребление, при определяни от КЕВР цени, между 10 и 10,5 млн. мегаватчаса електроенергия.

Разчита се тази стъпка да засили конкуренцията и да доведе до появата на нови търговци на пазара.

Освен това ще е ясно и колко ток е нужен на регулирания пазар, защото домакинствата имат приблизително еднакво потребление. В последната година заради голямата динамика на цените на борсата - от 190 до 6 лв. за мегаватчас, немалко от микро- и малките предприятия се върнаха на регулирания пазар.

В периода на пандемията COVID-19, когато цените тръгнаха надолу, се забелязва обратната тенденция - малките фирми предпочитат свободния пазар.

Според вносителите времето за излизане на малкия бизнес на свободния пазар е добро, тъй като сега цените на електроенергията на борсата от последното тримесечие на миналата година вървят надолу. В момента са с 20% по-ниски от тази на регулирания пазар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България