Абитуриентските балове започват с маски в цвят пепел от люляк

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639462 www.24chasa.bg
Младежи са се събрали на площад “Св. Александър Невски” в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

Випуск К-19 ще направи 2 в 1 - ще бъде изпратен в края

на юни с тържества в дворовете на училищата, тогава ще

връчат и дипломите на зрелостниците

През последните уикенди на юни и първите две съботи на юли ще се проведат абитуриентските балове на випуск К-19 - завършващите през пандемичната 2020. Абитуриентките ще са с маски в модния за сезона цвят пепел от люляк, за да са в тон с преобладаващите рокли. Ако баловете са на закрито, където вече е разрешено събиране, но с лични предпазни средства.

През това време ще са минали и матурите им, които са от 1 до 5 юни, а повечето училища са насрочили изпращания в дворовете на училищата за 25-26 юни, когато ще им връчат и дипломите за средно образование.

Така май - когато са баловете от години, става юли. А как точно ще се организират купоните, си решават младежите от всяко училище въпреки призивите на някои директори и просветни шефове Националният оперативен щаб срещу коронавируса да определи централно правилата.

“Баловете са едно емоционално изживяване за децата, не самото тържество, колкото това, че са завършили училищното си образование и един етап от живота си. Натрупали са очаквания, инвестирали са средства и емоции. Баловете трябва да се състоят.

Това, което аз им препоръчах преди няколко седмици, беше да изчакат, още повече че отложихме държавните зрелостни изпити с 12 дни. Според мен могат да ги проведат през юни, юли, август. Нека те да си изберат подходящия момент и да го направят, аз лично им препоръчвам най-рано в края на юни да го направят, а ако имат кандидатстудентски кампании, може и след тях, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред “24 часа”.

Балът на Френската гимназия трябваше да бъде на 26 май. Сега чакат щаба и планират бала на седемте паралелки за средата на юли, вече са капарирали място в столичен хотел. “Децата ни са изключително интелигентни и въпреки че много страдат и им е мъчно,

разбират

сериозността

на ситуацията

Изпращане пред “Св. Александър Невски” с тълпене и чалга няма да правим, но ще се съберем в двора”, разказа директорката Емилия Богданова-Иванова. И във Френската ще правят две в едно - изпращане и тържество за дипломирането на 26 юни. Ще бъдат отличени децата с най-висок успех, за изявени ученици от различни олимпиади, състезания, изкуства, правят им символични медали и плакети. Все още не са решили дали да са с тоги, или не, или пък с официални тоалети. На изпращанията често учениците от Френската подкрепят различни благородни каузи.

Поздравихме виртуално випуска с едно много хубаво клипче, пуснато е в социалните мрежи и на интернет страницата на училището, каза директорът на Националната природо-математическа гимназия Ивайло Ушагелов. И в НПМГ

предаването на

знамето,

изпращането и връчването на дипломите ще е на 26 юни. Абитуриентският бал е планиран за края на юни в ресторанта, който организирали преди извънредното положение.

На 26 юни ще е тържеството и връчването на дипломите и в двора на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна”. Директорът Асен Александров обаче смята, че абитуриентският бал на трите паралелки 12-класници трябва да се проведе в началото на септември, ако мерките продължат да се разхлабват.

В 134-о училище “Димчо Дебелянов” изпращането и дипломирането на 12-класниците ще е с голямо тържесто на 25 юни, каза директорката Весела Палдъмова. Още чакат обаче информация от хотел, с който са разговаряли преди карантината за бала, който вероятно ще се проведе най-късно през юли.

Изпращането в Американския колеж ще е на 19 юни, а балът на 21 юни в хотел.

В столицата масово тържествата ще са в последния петък на юни. На 26-и връчваме дипломите и ще направим изпращането в двора, а балът ще е на 15 юли в заведение в полите на Витоша, обявиха от 119-о училище. “Надявам се дотогава да може да се върне реалният начин на общуване.

“Не може на бал да спазваш ограничения и отстояния един от друг. Все пак

трябва да има

по един танц”

Това каза за “24 часа” директорът Диян Стаматов, който ще празнува заедно с випуска от 4 паралелки и десетина учители.

“Балове в Смолян няма да има, изпращанията от училище ще са в дворовете на нужното отстояние и ще бъдат заедно с връчването на дипломите. Създадена е организация в дворовете да не бъде целият випуск, а по класове”, каза началникът на РУО - Смолян, Мария Семерджиева.

Абитуриентските шествия не са официални, но младежите от Смолян се организират в социалните мрежи. Вече започнаха автошествията.

Колоната не е придружена от полицейски коли, защото те реално са участници в движението на пътя, обясни шефът на ОДМВР - Смолян, ст. комисар Николай Димов.

“Много малко съученици “изгоряха” с рокли и костюми. Такива са предимно, които си ги купуват по интернет, където доставките се забавят и да имат време за евентуални корекции на размери и връщане. Повечето планираха да пазаруват по време на априлската ваканция, която заради пандемията не се състоя и бе ясно, че балове няма да има”, коментира смолянска абитуриентка.

Според дългогодишния директор на най-голямата гимназия “Христо Ботев” във Враца Виктор Кръстев абитуриентски балове тази година ще има, но ще бъдат месец и половина след обичайното време.

Все още

няма определени

дати

за абитуриентски балове в Благоевград. Нагласите са за края на юни. Някои класове обаче си спретнаха минибалове в последните дни. Събраха се в заведения, които имат маси на открито, и празнуваха завършването си. През лятото не всички завършили ще могат да присъстват на баловете. “След матурите заминавам да работя на морето и едва ли ще се върна за бала”, каза дванадесетокласник от Националната хуманитарна гимназия. Други пък обясниха, че много трудно ще изберат дата, така че да е удобна за всички и да няма отсъстващи.

“Всички сме на стендбай в момента. И ние, и абитуриентите искаме да има балове, но нито един ресторант в Пловдив не може да го организира с дистанция - как да осигуриш по метър и половина за 250-260 души. Ако не разрешат нормалното им провеждане, няма как да стане”, коментираха от луксозен хотел в Пловдив. Наскоро едно от тях резервирало дата в края на юни, но под въпрос. И в друг популярен хотел се чудят какво да правят с баловете на 8 училища.

“Част от кувертите са платени преди месеци, тоалетите са готови. Сега са насрочили купона си за 25 юни, но никой не знае дали ще се проведе”, каза директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева.

Още не знаем дали ще имаме бал. За изпращане на випуска най-вероятно ще се съберем в училищния двор в края на юни, когато ще ни раздават дипломите. Сега си

правим снимки

за училищния

албум

сред природата на емблематичния за Плевен парк Кайлъка. При фотографиите внимаваме да не се скупчваме, спазваме мерките, каза абитуриентката от езиковата гимназия в Плевен Ина пред “24 часа”. Тоалетът е купен миналия ноември. “Роклята е в цвят пепел от люляк, а обувките са черни на платформи, за да стават за танц. Тоалетът струва 350 лв., но не е излишен харч, защото може да се носи по всяко време”, обясни майката Мая Паскова.

Семейството

спестило пари

от почерпка

на роднини и обичайната дискотека. Платени са 50 лв. капаро за балната вечеря в ресторант. Оттам им казали, че важи за следваща дата.

“Днес приоритетът ни е провеждане на държавните изпити на 1 и 3 юни. Ако отпаднат забраните, може и да има бал напред във времето, но за дати въобще не говорим”, заяви директорът на гимназията Юрий Тодоров.

Какво ще се случи с баловете на зрелостниците, е в ръцете на самите зрелостници. Това пък обяви шефът на Регионалното управление по образованието във Варна Венцеслава Генова. Само те си знаели кога и как ще се организират да празнуват след получаването на дипломите.

Зам.-директорът на Първа езикова гимназия Ангел Митев също казва, че с колегите му нямат представа какво замислят абитуриентите. “Всичко зависи от министъра на здравеопазването и от заповедите му във връзка с епидемиологичната обстановка”, лаконичен е той.

И в Кърджали се надяват на тържества в края на юни. “Нужна ни е не повече от седмица, за да се организираме”, заяви Милко Багдасаров, директор на най-голямото училище в областта - СУ “П. Р. Славейков”. На 24 май там направили изпращането при спазване на всички противоепидемични изисквания. Директорът на СУ “Отец Паисий” обясни, че част от учениците държали балът да се проведе, други - не. Според директора на гимназия “Христо Ботев” Мануил Димитров абитуриентите са готови, а тоалетите им - купени преди кризата, и чакат края на юни.

В Пазарджик и региона решение не е вземано, не е имало и запитване от директори, каза шефката на просветния инспекторат Валентина Кайтазова. Според нея Националният оперативен щаб трябва да вземе общо решение и да даде указания как да се организират баловете в цялата страна. На училищните директори е препоръчано да направят изпращания в дворовете в деня на раздаването на дипломите.

Така ще постъпят и в Стара Загора. Градът изпраща 1291 абитуриенти. “За разлика от София и други градове нашите зрелостници не са екзалтирани да преодоляват препятствия и да нарушават реда в последните си ученически дни”, хвали ги зам.-кметът Иванка Сотирова. Малки групи се самоорганизирали в училищата, но се очаква масово това да стане в дните около 25 юни, когато тържествено ще се дават дипломите.

В Монтана пък се събират по класове и

вече обикалят

града и

парковете, като

броят до 12

и пускат музика от усилватели. Понякога с тях преминава и класният ръководител, масово явление са и автошествията с надути клаксони. Има младежи с маски, има и без. После сядали в заведения на открито или в двора на някоя къща на градинско парти. Това не е истински бал, искаме да се съберем всички, коментират абитуриентите и чакат края на юни.

“От липсата на балове губят и директорите на училищата. Те осигуряваха ресторанти, автобусен превоз, хотели и вземат комисиони от всичко. От епидемията пари спестяват само родителите. Плащаха нощувки в хотели по курортите, като стаите в тях се използваха само от момичетата за преобличане. А как се печелеше от тържествата по случай завършването на 8-и клас! Учителите събираха пари за ресторанти, диджеи и какво ли не. Класните пък получаваха луксозни подаръци като герои на труда. Същата работа като някогашните новобрански, неслучайно народът ги кръсти “ялови сватби”, защото разходите бяха като за една сватба, но без резултат”, разсъждава наскоро пенсиониран училищен директор.

Търново изпраща царствено

800 младежи - дефилират по

червен килим на Царевец

ДИМА МАКСИМОВА

Търновските абитуриенти все пак ще спазят традицията и ще дефилират по червения килим в края на юни. Щастливата новина за зрелостниците, повечето от които бяха поръчали лъскави тоалети още преди пандемията, съобщи кметът Даниел Панов. Като компенсация за отлагането, събитието ще бъде още по-царствено, тъй като изпращането ще е на Царевец. В три поредни вечери, от 27 до 29 юни, близо 800 абитуриенти ще преминат по червения килим на площада пред крепостта. После ще се изкачат от първата порта до Пирамидата на независимостта, където кметът Даниел Панов ще ги поздрави.

Автентичната каменна настилка по пътя на царе и боляри ще бъде със специална настилка, за да не трошат токчета младите дами по неравностите. Макар някои от училищата вече да отказаха своите резервации за баловете, самите дванайсетокласници си правят организация за празненство, обнадеждени от анонса на министър Ангелкова, че от 1 юни ще отворят и заведенията на закрито. Повечето гимназии, които са заявили своите празненства още от зимните месеци обаче, към момента не са анулирали предварителната си заявка. Плановете им са да отбележат този тържествен ден в по-големите заведения във Велико Търново и Арбанаси на по-късен етап.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко