40 българчета жертва на трафик, на 670 държавата помогнала да останат при родителите си в страни от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639583 www.24chasa.bg
Случаят от 2018 г. с децата на Цветелина Оланд, които бяха пратени от норвежките служби в приемни семействна, стана амблематичен. На снимката дядото Георги Попов протестира срещу отнемането на внуците му. Той не доживя щастливата развръзка. След дългата съдебна битка майката вече е с децата си.

Най-често семействата търсят агенцията за закрила на детето за правни съвети, а местните служби - ако малчуганите не ходят на училище

На над 670 българчета в Европа е помогнала Държавната агенция за закрила на детето през последните 3 г. при различни правни казуси с местните социални служби. Семействата им са имали различни проблеми с

местните

социални служби,

които са видели

нередности при

отглеждането

им. Това става ясно от писмен отговор на социалната министърка Деница Сачева до червената депутатка Надя Клисурска-Жекова.

Най-честата причина за намесата на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е била, за да помогне за уреждането на гражданството на децата. Експеритите ѝ са давали и съвети относно законодателството в ЕС или държавата, в която живеят родителите, и правата, от които могат да се ползват.

Втората основна причина българската институция да бъде търсена е нуждата да съдейства за социални проучвания на семейство, които се извършват от чуждите власти.

Наблюдава се известен

спад на

случаите, изискващи съдействие, става ясно от отговора на министърката. Така през 2018 г. представителите на ДАЗД са се намесили при 319 случая, като в част от тях е ставал дума и за две или повече български деца. А през следващата 2019 г. агенцията е работила по 309 проблема.

До края на март тази година пък от българската институция са реагирали на 42 сигнала, като не при всички от тях работата е приключила.

Не липсват и случаи, при които е установен проблем в семейството -насилие, неглижиране на грижата, незаписване на децата в училище, родителски конфликти, изоставяне на новородени деца и пр. Това е довело до намеса на системата на закрила на децата в съответната държава, допълва Деница Сачева.

При казуси с изоставено новородено представител на ДАЗД посреща още на летището детето и участва в намирането на приемно семейство в България. 

Имало и сигнали от родителите, които не са могли да виждат децата си въпреки заявеното от тях желание и възможност да полагат грижи за тях, отбелязва социалната министърка. Най-често тези

случаи на

разделяне

от детето се

наблюдават във

Великобритания,

Норвегия,

Нидерландия

и Швеция,

като в тях обикновено става дума за образувано гражданско дело.

При всеки получен сигнал в агенцията се търси и помощ от министерствата на правосъдието, на външните работи и МВР.

Активно българските институции оказват съдействие на родителите със съвети, наблюдения на случаите от дипломатическите мисии и разясняване на законодателствата.

Агенцията за закрила на детето е работила и по 40 случая на деца, жертви на трафик между 2018 и 2019 г. С този проблем основно се занимават правосъдното министерство и това на вътрешните работи, уточняват обаче от агенцията. Случаите са от Швеция, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия.

През настоящата година ДАЗД координира разработването на проект на Споразумение за прилагане на механизъм за взаимодействие между институциите, работещи по международни случаи на деца с българско гражданство. Създадена е експертна работна група с представители на всички органи, като заради коронавируса в момента се работи онлайн.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на