От 2005 до 2016 г. няма промяна в размерите на децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639676 www.24chasa.bg
Доц. Ивайла Пандурска

Доц. ИВАЙЛА ПАНДУРСКА*

От 1993 до 2005 г. в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН са проведени няколко антропологични проучвания на новородени, деца и подрастващи.

Наскоро приключиха две нови антропологични проучвания, започнали през 2014 г. Едното проучване, осъществено от екип в състав доц. Ивайла Пандурска, гл.ас. Яница Жечева и ас. Албена Димитрова, обхваща деца от ранна детска възраст (2-6 г.), а другото, проведено от доц. Зорка Митова, обхваща ученици от 7 до 17 години.

От началото на ХХIІ век до 2016 г. антропометричните размери (ръст, телесно тегло, дължини, обиколки, диаметри, кожни гънки) на децата до 6- годишна възраст не са се променили съществено. При сравнителния анализ на данните от проучванията, проведени през 2004-2005 г. и 10 години по-късно, се установява, че децата, измерени през периода 2014-2016 г. са с незначително по-нисък ръст и телесно тегло, в сравнение с децата от първото проучване. Разликата при ръста (един от основните показатели за растежа и развитието на децата) е от няколко милиметра до 1,5 см, а при телесното тегло - от 0,100 до 0,700 кг.

Важен елемент от мониторинга на здравословното състояние на децата е и изследването на телесната охраненост и определянето на честотата на поднормено и наднормено тегло (свръхтегло) и затлъстяване. Рискът от наднормено тегло и затлъстяване през юношеството и зрелостта започва още от ранна детска възраст. Наднорменото тегло и затлъстяването през детството са рисков фактор за редица здравословни проблеми в зряла възраст (респираторни, сърдечносъдови, опорно-двигателни, метаболитни, ендокринни и др.). Паралелно с наднорменото тегло при съвременното поколение деца и подрастващи в развитите страни като сериозен проблем се явява и повишената честота на поднорменото телесно тегло, което макар и в по-малка степен също крие риск от здравословни усложнения.

По данни от нашите проучвания през последните 10 години честотата на децата със затлъстяване намалява при момчетата, докато при момичетата се запазва относително постоянна. При наднормената охраненост се наблюдава обратна тенденция - при момчетата процентът остава относително постоянен, а при момичетата намалява. Честотата на децата с поднормено тегло нараства слабо и при двата пола, много по-ясно изразенo при момчетата след 3-годишна възраст.

Сходни тенденции в честотата на поднормената и наднормената охраненост и затлъстяването са установени за деца от ранна детска и предучилищна възраст и в страни като Чехия, Англия, Нидерландия, Италия и др.

Обобщено можем да кажем, че за периода 2005-2016 г. се установява задържане в ръста, телесното тегло, дължините на крайниците, широчинните и обиколни размери при децата от ранна детска възраст (3-6 години); стабилизиране в честотата на наднорменото тегло и затлъстяването и слабо увеличаване на честотата на децата с поднормено тегло.

*Авторката е от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване