Мерките на дрехите създадени преди 200 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639728 www.24chasa.bg
СНИМКА: ВАЛЕНТИН ИВАНОВ

Постепенно майсторите забелязват, че разликите в размерите на човешкото тяло са относително малки

Преди създаването на размерите в началото на 1800 г. дрехите се напасват по човека или от шивача, или от производителите на едро. Постепенно майсторите забелязват, че разликите в размерите на човешкото тяло са относително малки.

Така започват да определят мерки по три основни начина:

4 Хоризонтално измерване на тялото, което включва обиколка на врата, ширина на раменете, мерки на бюста - надгръдна и гръдна обиколка, обиколка под гърдите, която е естествената обиколка на кръста, обиколка на горната и на долната част на бедрата.

4 Вертикално измерване на тялото, при което се взема предвид дължина на гърба (от врата до кръста), дължина от рамото до кръста (не е същата мярка като дължината на гърба, тъй като зависи от наклона на раменете), дължина от раменете до гърдите, дължина от гърдите до кръста и дължина от бедрото до кръста.

4 Мерките за ръкавите включват дължината на ръката отдолу и отгоре, на лакътя, обиколка на китката и на бицепсите.

Съществуват също така няколко стандарта ISO за обозначаване на размера на дрехите, но повечето от тях са заменени с ISO 8559, който е почти същият като европейския EN 13402. 

ISO е Международната организация по стандартизация, съставена от представители на 148 национални стандартизационни организации.

Основана е в Лондон на 23 февруари 1947 г. от делегати на 26 страни.

Централният ѝ секретариат се намира в Женева, Швейцария, като организацията работи в 164 държави.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване