Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639888 www.24chasa.bg

Депозитите носят лихва от 0,1% на година, но заради инфлацията на 100 лв. в банка загубата е 1,7 лв.

Рязко поскъпване на потребителските кредити през април отчита БНБ с последните данни за лихвите.

За една година - спрямо април 2019-а, средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове е добавил 1,7 пункта и вече е 9,72%. Спрямо март т.г. поскъпването е още по-осезаемо - с 2,06 пункта. Годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити спрямо миналия април се е увеличил с 2,29 пункта до 12,09%.

Това е и една от причините хората да спрат да вземат нови потребителски заеми. Преди дни от данните на БНБ стана ясно, че в края на април общата им сума е 11,455 млрд. лева, като тя е по-малка с 85 млн. в сравнение с март и с 50 млн. по-ниска от тази през февруари.

Обратно е движението при ипотечните заеми, договорени в левове, показват данните на БНБ. За една година спадът при средната лихва по тях е 0,31 пункта до 2,85%. За месец лихвите по ипотеките са се свили с още 0,05 пункта. Годишните разходи за обслужване на ипотечните кредити също намаляват - през април 2020 г. спрямо година по-рано спадът е с 0,42 пункта до 3,13%. Така заемите за покупка на жилище продължават да растат въпреки кризата заради пандемията. В началото на годината общата им сума е била 10,833 млрд. лева, а в края на април се е вдигнала до 11,143 млрд. Така за четири месеца българите са изтеглили нови 310 млн. лева за покупката на жилища. Само за април изтеглените ипотечни кредити са 90 млн. лв.

Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава спрямо същия месец на 2019 г. с 0,64 пункта до 3,57%. Големите заеми - над 1 млн. евро, вече се договарят при оскъпяване от 2,44% на година, което е с 0,96 пункта по-малко.

Тези, които ползват редовно кредитни карти, трябва да внимават, тъй като те са най-скъпите пари, взети назаем. През април 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г. средният лихвен процент по тях извън безлихвения гратисен период, нараства до 20,12%, ако ползваната сума е в левове.

В същото време доходността от депозитите продължава да пада. През април 2020 г. на годишна база средните лихвени проценти за тези в левове се понижават до 0,1%. Заради инфлацията, която за една година - от миналия април до този е 1,8%, влоговете на практика имат отрицателна доходност. На всеки 100 лв. в банка загубата е 1,7 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи