Помагаме на 12 държави за коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639890 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева

България помага в битката с коронавируса на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това се прави с отпуснатите 636 150 лв. хуманитарна помощ от Министерския съвет. Парите са за 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв. за Сърбия, Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак. Комплектите съдържат специализирано защитно облекло, шлем и очила, предназначени за защита на медицинския персонал. В помощта влизат и 5336 продоволствени пакета с трайни хранителни продукти, произведени в България на стойност 266 800 лв. Те са предназначени за Сърбия, Албания и Република Северна Македония.

Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

Пратките със защитна екипировка вече са предадени в Албания – на 21 май, Северна Македония – на 22 май, на Черна гора, Молдова, Босна и Херцеговина – на 26 май и Украйна – на 27 май. Предстои предаването в Сърбия, Косово, Армения, Грузия, Беларус и Ирак.

В Скопие посланикът ни Ангел Ангелов предаде дарението от 300 защитни комплекта на церемония в присъствието на двамата вицепремиери Буяр Османи и Радмила Шекеринска. Те благодариха на българското правителството за оказаната подкрепа при справянето с разпространението на коронавируса. Досега страната ни е предоставила общо 600 защитни облекла за многократна употреба на Северна Македония, които осигуряват защита на медицинските работници на първа и втора линия за 30 000 работни дни.

В Тирана 300 защитни комплекта бяха предадени от посланика ни Момчил Райчевски. Той подчерта, че България е първата държава, която дарява на Албания пълно защитно оборудване. Помощта бе приета от директора на Университетската болница „Майка Тереза“ Енкелейди Йоти, в присъствието на заместник-министъра на здравеопазването и социалната грижа Мира Ракацоли и директора на Фармацевтичната служба Мирела Реджепи. Те оцениха високо ангажимента и помощта на България в подкрепа на Албания.

Защитните консумативи са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

Посланик Августина Цветкова предаде на зам. – председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина и министър на външните работи Бисера Туркович 200 комплекта защитна медицинска екипировка и връчи писмо от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева до министър Туркович.

Българският посланик подчерта, че осигурената хуманитарна помощ е израз на солидарност и придава още по-голяма валидност на девиза, изписан на сградата на българския парламент и върху българския герб „Съединението прави силата“. Тя допълни, че дарението е част от общите европейски усилия, в рамките на инициативата #Team Europe, за съдействие на страните партньори в борбата им с COVID-19.

Посланик Цветкова подчерта продължаващата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани и Босна и Херцеговина и уведоми министър Туркович, че предстои реализирането на три проекта, одобрени от българското правителство - в Баня Лука, Мостар и Тузла, които ще бъдат безвъзмездно финансирани със средства на официалната българска помощ за развитие.

Министър Туркович изрази удовлетворение от отличните приятелски и партньорски отношения между двете държави, като не забрави да открои, че страната ни първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина. Министър Туркович приветства мотото „Съединението прави силата“, което беше мото и на българското председателство на Съвета на ЕС и сподели, че би било добре то да се приложи и в Босна и Херцеговина, където е необходимо именно единство. Тя отправи благодарност за навременната помощ от България, която ще повиши ефективността на действията на властите в страната за овладяване на пандемията.

На официална церемония българският посланик в Черна гора Меглена Плугчиева предаде дарение от 200 специализирани комплекта - костюми, шлемове и очила. От черногорска страна дарението беше прието от генералния директор за извънредни ситуации в МВР на Черна гора Мирсад Мулич и генералния директор по консулски отношения в МВнР Бранислав Караджич.

На 27 май 2020 година в МВнР на Украйна бе проведена церемония по предаването на хуманитарна помощ. Бенефициент на дарението е Центърът за спешна медицинска помощ и медицина на катастрофите в Киев. В церемонията взеха участие заместник-министърът на външните работи на Украйна Васил Боднар и посланикът на Република България в Украйна Костадин Коджабашев, както и дипломати от украинското външно ведомство и българското посолство.

В своето слово българският посланик подчерта, че за България Украйна винаги е била приятелска държава, с която споделяме общи европейски ценности, с която имаме общи славянски корени, език, традиции, култура и религия.

Пред присъстващите на церемонията гости посланик Коджабашев прочете и писмо на Екатерина Захариева до министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

На официална церемония в Кишинев тази седмица българският посланик в Молдова Евгени Стойчев предаде на молдовската страна хуманитарната помощ в присъствието на Александър Холостенко, държавен секретар на министерството на труда и социалната защита на Молдова, и Георгий Леука, държавен секретар на министерството на външните работи и европейската интеграция. Получената помощ ще бъде насочена от молдовските власти към държавните медицински учреждения в страната, ангажирани пряко с лечението на заразени с коронавирус пациенти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве