Китайците сензационно признаха: Коронавирусът не беше от пазара в Ухан

https://www.24chasa.bg/novini/article/8640274 www.24chasa.bg
Кадър от Ухан, Китай Снимка: Ройтерс

Китайските власти направиха сензационно признание: източникът на COVID-19 не е пазарът на диви животни в Ухан. Това съобщи ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай Гао Фу цитиран от руското информационно издание "Московский комсомолец".

Съвсем неотдавна теорията, зад която китайските служители стояха, бе, че коронавирусът вилнее сред хората и с голяма вероятност се предава на тях от диви животни, които се търгуват на пазара на Ухан. Същият Гао Фу твърдеше през януари: "COVID-19 беше намерен там, при "живата стока".

Но сега Гао Фу твърди обратното: "На пазара в Ухан няма животински източник на инфекция. Това беше потвърдено от изследвания на продукти, които се продават на тържището. Самият пазар стана жертва на инфекция“, заяви китайският функционер.

Пазарът на диви животни в Ухан бе затворен в епицентъра на епидемията - на 1 януари. Но до средата на април хиляди магазини в него отново печелят. След това учени от Харвард, Масачузетския технологичен институт и Британска Колумбия изследвали четири проби от пазара на морски дарове. Установили, че следите от коронавирус са 99,9% идентични с тези, взети от болен пациент от Ухан. Което според тях доказва, че коронавирусът е бил "пуснат" на пазара от заразени посетители или продавачи, а не от животни. Но къде всъщност са се заразили хората, няма обяснение.

В проучването участват биолози с китайски фамилни имена - Алина Чан и Шин Джан, но научната им биография свидетелства, че те са много тясно свързани със САЩ. „Публично достъпните генетични данни не показват специфично предаване на вируса на пазара“, казват и двамата.

Линията им е продължена от Колин Карлсън, зоолог от Джорджтаунския университет. Той предполага, че на пазара работи супердистрибутор, тоест заразен човек, който е предал заразата на десетки други. Ето свързващото звено с теорията, че COVID-19 е създаден изкуствено и е „изтекъл“ от лабораторията в Ухан, разположена до пазара - това, в което американските власти подозират китайците.

Между другото, гражданката Ши Чженли, която подозрително бързо и първа изолира новия коронавирус, направи това заедно с американците в рамките на инициативата на САЩ, щедро спонсорирана от Бил Гейтс. Преди това тя дълги години събира проби от прилепи в лабораторията на Ухан и „монтира“ своите коронавируси в човешкото тяло.

Сега китайците не пускат никого в тяхната вирусологична лаборатория в Ухан, аргументирайки се, че COVID-19 изобщо не е подобен на пробите, с които са работили преди появата му. В същото време Ши Чженли, която липсваше от радарите няколко месеца и някои дори смятаха, че е ликвидирана, внезапно се появи в китайската телевизия и съобщи за нови експерименти.

Голямата геополитическа игра продължава, е заключението на "Московский комсомолец".