Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8641261 www.24chasa.bg
Унгарският премиер Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico.

„Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“, заяви унгарският лидер пред местно радио.

Според предложението на Европейската комисия, което бе разкрито по-рано тази седмица, Брюксел ще събере 750 милиарда евро на финансовите пазари и ще разпредели парите чрез смесица от безвъзмездни средства и заеми към страните-членки. Блокът ще изплати грантовете за 30 години, започвайки от 2028 година, допълва Фокус.

Най-много от плана ще получи Италия – 172,7 от общо 750-те милиарда, както показват документи, видяни от Politico. Испания я следва със 140,4 милиарда, а трета е Полша с 63,8 милиарда.

Унгария ще може да вземе общо 15 милиарда – 8,1 в грантове и 6,9 в заеми.

„Истината е, че новата система за разпределяне, която ни представиха, е абсурдно и перверзно решение, защото дава повече средства на богатите, отколкото на бедните“, заяви Отбан.

Като отбеляза, че е необходимо да се проучи предложението на Комисията, Орбан повдигна опасения относно за участието на Унгария в гарантирането на заеми от ЕС.

Предложението би означавало, че „вие, като унгарски гражданин, трябва да поемете отговорност за изплащането на гръцки, италиански или френски дълг, и ако те не могат, ще го върнете вие“, каза Орбан.

Премиерът също обяви нова „национална консултация“ (референдум), на който унгарците ще могат да гласуват по пощата, включително за идеята на милиардера Джордж Сорос за вечни облигации, които Орбан нарича „дългово робство“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на