Италиански съд: "Юбър" експлоатира разносвачите си на храна

https://www.24chasa.bg/novini/article/8642494 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Съд в Милано разпореди да бъде назначен съдебен администратор, който да наблюдава "Юбър" Италия (Uber Italy) една година, след като реши, че подразделението на компанията за доставка на храна е експлоатирало работниците си, пишат днес италиански медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Решението е взето вчера на фона на продължаващо разследване на дейността на "Юбър" в Италия.

Италианската агенция АНСА цитира съда, според който отношението на "Юбър" към работещите като доставчици е подобно на системата "капоралато", използвана от престъпните групировки, при която на отчаяните мигранти се плащат нищожни надници, за да работят в селското стопанство и строителството нелегално.

В изявление "Юбър" посочва, че осъжда всяка форма на "капоралато" и спазва италианските закони.

"Юбър" и преди се е сблъсквал с противопоставяне в Италия. На компанията е разрешено да предоставя само скъпата си услуга "Юбър" блек (Uber Black), след като лобито на таксиметровите шофьори в Италия протестира срещу услугата за споделен превоз през 2017 година.

Общата италианска конфедерация на труда обеща да подкрепи разносвачите на храна и каза, че проблемът с неадекватното заплащане показва, че има дори "дигитален капоралато".