Проучване: Всеки 2-ри англичанин в плен на конспиративни теории за коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8642724 www.24chasa.bg
Кадър от Лондон: Ройтерс

Почти половината от англичаните вярват в конспиративни теории за новия коронавирус, показва ново проучване на Оксфордския университет сред 2500 души. В тази група подкрепят идеята, че COVID-19 е биологично оръжие, разработено от Китай за унищожаване на Запада, пише чешкият информационен сайт idnes.cz.

Почти 20% или всеки 5-и от анкетираните, са съгласни, че евреите или мюсюлманите са виновни за разпространението на вируса и са убедени, че то е част от атака срещу западните ценности.

Според данните 59% от британците смятат, че правителството им се заблуждава в причината за коронавируса, а 62% са съгласни, че хората изкуствено са създали COVID-19, пише изданието.

Над една четвърт от анкетираните смятат, че знаменитостите получават заплащане, за да твърдят, че са заразени с коронавирус или че политиците просто се преструват на заразени.

"В Англия има значителна подкрепа за конспиративните теории за коронавируса", съгласиха се авторите според Newsweek.

„Нашите открития са наистина тревожни. Нивото на вяра в конспиративните теории за коронавируса се оказа много по-високо, отколкото очаквахме. Изглежда само половината от населението не е засегнато от подобни идеи", заяви Даниел Фрийман, ръководител на проучването пред The Jerusalem Post.

Изследователите предполагат, че хората, които вярват в конспиративни теории за коронавируса, са по-малко склонни да спазват правителствените разпоредби и правилата за социално изключване, като по този начин допринасят за разпространението на болестта.„Тогава просто ни стана ясно. Доверието в конспиративните теории е свързано и с други форми на недоверие, по-малко придържане към правителствените указания и по-голямо нежелание да се подлагат на изпитания и лечение в бъдеще“, казаха изследователите.

Според тях "конспираторите" имат и по-малко доверие в институции и експерти. „Подобни убеждения са свързани и с параноя за устойчивост на ваксинация или конспиративни теории за изменението на климата“, казват авторите. "Хората, които вярват в конспирации за коронавирус, са по-склонни да споделят мненията си", е следващ извод от проучването им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на