Проф. Николай Витанов: Топлото и сухо време е смъртоносната комбинация за вируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8643386 www.24chasa.bg
Проф. Николай Витанова

„Неколкократно съм казвал, че вирусът е като стълба. Ние сме на нейното последно стъпало. Сценарият е стабилен и в момента той е за между 0 и 20 случая на ден. Стоим срещу вратата, на която пише: „Край на медицинската част на кризата”. Просто трябва да минем през нея”.

Така математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов описа ситуацията с коронавируса у нас в момента.

Пикът на заразени у нас е бил покрай Великден. „След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване. Причината е, че клъстерите се изолират навреме - веднага отиват РЗИ, установяват се контактните им лица и клъстерът може да се изолира”, разясни математикът в ефира на Нова телевизия. 

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. „Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани”, успокои той.

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма дълги „пасове”, т.е. да пристигат самолети от чужбина със заразени пътници и да пламне някоя област, епидемията у нас ще свърши по график. „Както казах тя ще отнеме два и половина до три месеца. Докъм средата на юни броят на заразените на ден ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем”, обясни проф. Витанов.

Топлото и сухо време е смъртоносната комбинация за вируса, защото когато е сухо, той не може да се размножава, каза още математикът. Проблем според него вероятно ще има, когато отново стане студено и влажно и ако дотога не бъде открито лекарство за лечението на коронавируса.
Според проф. Витанова новата учебна година ще започне без големи ограничителни мерки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на