"168 часа": Треньорката зад първите ни златни момичета

https://www.24chasa.bg/novini/article/8643612 www.24chasa.bg
Златка Бончева и нейните шампионки: (от ляво на дясно) Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Тереза Карнич и Илияна Раева.

Златка Бончева подготвяла малки гимнастички и ги предавала на Нешка Робева и други треньорки 

Илияна Раева била най-непослушната, но получила урок, който никога не забравя

Златка Бончева била руса, стройна, със сини очи.
Златка Бончева била руса, стройна, със сини очи.

Малцина знаят, че зад феноменалния успех на най-известните ни гимнастички стои треньорката Златка Бончева. Тя е жената, която им показва първите стъпки в грациозния спорт, и човекът, който ги оформя като личности. Винаги обаче е страняла от светлината на прожекторите и затова за нея не се знае почти нищо. Затова “168 часа” се свърза с някои от нейните ученички, които дори смятат да направят книга за нея.

Илияна Раева заедно със Златка Бончева на рождения ден на треньорката.
Илияна Раева заедно със Златка Бончева на рождения ден на треньорката.

“Златка Бончева е жената, която ми показа първите стъпки във вълшебния свят на художествената гимнастика - сподели Илияна Раева. -

Жената, която ме научи да говоря с топката и обръча,

с цветята, птиците, дърветата и слънцето. Пред нея стоях тихо и смирено. Тя ме научи, че залата по време на състезание е моята сцена и аз съм актриса в спектакъл.”

По онова време Илияна Раева първа от приятелките си се записва на тренировки, но заедно с нея започват и те.

“Бях на 5 г., когато Илияна беше започнала да ходи на художествена гимнастика и покрай нея се записахме аз, Камелия Игнатова и сестра й Лили - споделя пред "168 часа" известната гимнастичка Галя Рангелова, която от години живее в Испания. - Ние живеехме на една улица и си бяхме приятелки. За мен Златка беше като втора майка. Научила ме е на толкова много. Спомням си, че делях времето си на три - вкъщи, в училището и при нея. Личният й живот беше на втори план. Всичко, което правеше, беше в името на гимнастиката. За нея ние не бяхме просто състезателки, ние бяхме нейни деца. По цял ден тя беше в залата и имаше много подготвителни групи.”

Но основните стъпки в художествената гимнастика съвсем не били всичко, което Златка Бончева искала да покаже на момичетата.

“Научи ни на колективизъм, изрядност, дисциплина, човечност - допълва Рангелова. - Все ценни качества. И го правеше по особен начин -

към всяка малка гимнастичка прикрепяше по-голяма,

която носи отговорност и се грижи за нея. Стремеше се да няма разделение между нас. Като треньор беше строга и справедлива, но поемаше нашите грижи и проблеми като свои. Винаги се стремеше да ни вкара в правия път. Страшно мил човек, но винаги държеше на дистанция родителите ни. При нея нямаше подмолни схеми, не можеше да я купиш.”

Златка Бончева била отдадена 100% на гимнастичките. Някои смятат, че това се дължало на факта, че тя не успяла да създаде семейство и нямала свои деца.

“Златка е златната треньорка. Така съм я нарекла - споделя пред "168 часа" популярната гимнастичка Тереза Карнич, която от дълго време живее във Франция. - Бях на 7 г., когато тя ме пое. Беше дошла от Стара Загора. Интересното за нея е, че беше човек, обърнат към личността. Ние бяхме привлечени не от начина й на работа, а от много лични неща. Всяка неделя прекарвахме при нея. Там основно творяхме. През това време тя наблягаше на развитието на другите ни качества - писането, рисуването и всичко останало. Празнувахме всеки рожден ден на някого в групата при нея и задължително правехме картички. Лили Игнатова например ги рисуваше, защото ги правеше много хубаво. Илияна Раева ги пишеше, друг ги залепяше. Освен това подготвяхме и представление. Имахме си говорител,

правехме скечове, малки етюди и танци

Накрая бяха сладкишите. За други празници си теглехме томбола кой на кого да направи и да подари нещо. Е, кое дете няма да отиде при нея и на следващия ден на тренировка? Неделята беше истински празник.”

Любимата треньорка учела гимнастичките да обичат противниците си и да се държат мило с тях. Мотивирала ги, като им четяла изрезки от вестници за успехите на различни спортисти. Въпреки това Златка Бончева била строга треньорка, а първото й правило било никой да не пие вода по време на заниманията.

“Мисля, че тя имаше плеврит и нещо й се беше случило и затова не позволяваше - обяснява Галя Рангелова. - Много беше наплашена, но веднъж бях много жадна и Златка ме хвана как пия вода. Била съм около 7-годишна. Изгони ме от тренировката и от стадион "Герена" до "Сухата река" се прибрах сама, плачейки. Точно тогава

майка ми искаше да ме откаже от гимнастиката,

защото бях по-слаба и след залата нямах сила, винаги бях изтощена. Като се прибрах, майка ми ми каза, че повече няма да се върна. Това за мен беше по-голямото разочарование, но я измолих да дойде с мен и да поискаме извинение от другарката Бончева.”

Според нейните възпитанички именно строгостта на Бончева ги е подготвила за живота както в професионален, така и в личен план.

“Златка беше стройна, руса, със сини очи и само един неин поглед беше достатъчен, за да ни покаже какво не трябва да правим - допълва Тереза Карнич. - Имахме респект към нея, но един треньор, за да е добър, трябва да е строг. Аз също съм треньор в чужбина и мога да кажа, че нейната философия издържа във времето. Само с нейните методи

може да се задържи интересът на децата

Имитирам я и прилагам нейната техника, която създава уникални характери.”

Златка Бончева усещала и лидерските качества у момичетата и затова направила Илияна Раева капитан на отбора. Малкото дете обаче било доста непослушно и получило урок за цял живот какво значи думата “шеф”.

Каква се случва с Илияна Раева и как Златка Бончева предава първите ни златни момичета на Нешка Робева, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена