В полунощ изтича забраната за пътуване в Истанбул, Анкара, Измир и др.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8644525 www.24chasa.bg
Турция наложи полицейски час през уикендите, затвори ресторанти и училища и спря пътуванията между големите градове. Снимка Ройтерс

От 1 юни започва нормализиране на живота в Турция


След като здравните власти в Турция отчетоха спад на заразените и на смъртните случаи от 23 май насам /по данни от 30 май - 983 заразени и 26 смъртни случая за деня; общ брой на жертвите - 4515, а на заразените - 163 103; излекуваните са 126 948/, правителството обяви отмяна на повечето ограничителни мерки, въведени заради COVID-19 преди близо два месеца.

Въпреки това обаче остава в сила една от основните предпазни мерки - носенето на защитни маски на открито, в градския транспорт, магазините и т.н.

Днес в полунощ изтича забраната за пътуване в Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и др. - общо 15 градове в страната, и се възстановяват междуградските автобусни превози, предаде БТА.

Възстановява се пътуването до Принцовите острови край Истанбул, както и движението на корабите и яхтите от брега и между островите.
Отварят се парковете и градините, заведенията в тях, местата за пикник.

КАПАЛЪЧАРШЪ ОТВАРЯ ВРАТИ СЛЕД 70 ДНИ

На 1 юни отваря врати прочутият пазар Капалъчаршъ. Търговското сърце на Истанбул - Капалъчаршъ, остана затворен 70 дни заради коронавируса.

Преди отварянето чаршията е била основно почистена и дезинфекцирана, информираха от управата.

През първата седмица обаче ще има ограничения. Ще бъдат отворени само 10 от входовете към базара, които са общо 21. Работното време ще бъде между 10 ч. и 16 ч., с почивен ден неделя.

След първата седмица ще се премине към предишния режим на работа. Носенето на маски, както и хигиенните мерки, остават задължителни.

От 1 юни в Истанбул отварят ресторантите, кафетериите, сладкарниците, чаените градини ,клубовете на дружествата /в тях се предлагат безалкохолни напитки, закуски, сладкиши/, басейните, минералните бани.

Кафенетата за наргиле, дискотеките и увеселителните заведения обаче ще останат затворени до второ нареждане.

За заведенията в туристическите области няма да има ограничения в работното време.

Отменят се ограниченията за индивидуалните спортове, а също и за спортните клубове.

На 1 юни се отварят и тържищата за продажба на живи животни.
От 10 юни се отваря хиподрумът в Истанбул и се възобновяват конните състезания.

Властите предупреждават, че навсякъде ще бъдат съблюдавани задълженията за носене на маски, спазване на социална дистанция и хигиенните мерки. При евентуална промяна на епидемиологичната обстановка, отново ще бъдат въведени рестрикции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на