Зам.-министър Живков: С Атанас Бобоков съм се виждал два пъти, а с Пламен Бобоков - веднъж, в делегация

https://www.24chasa.bg/novini/article/8645164 www.24chasa.bg
Красимир Живков / Снимка: Юлиян САВЧЕВ

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и “всички други неща”, и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на “Приста Ойл” Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало само с одобрението и съгласието на бизнесмена.

Това обяви прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура в спецсъда, където в късния следобед се решаваше дали бизнесменът и още петима, сред които и зам-.министърът, да излязат на свобода.

Според прокуратурата членовете на престъпната група, която няма лидер, са зам.-министърът, братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесмените Николай Миховски, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Групата се разследва за внос и преработка на отпадъци, някои от тях опасни.

За Васил Богданов, който има обвинение и за данъчни престъпления, и дал подробни обяснения, почти самопризнания, и Еминов прокуратурата поиска домашен арест. Другият от братята - Пламен Бобоков, беше пуснат на свобода от прокуратурата срещу 1 млн. лв. гаранция.

В писмо от 28 май, получено на електронната поща на спецпрокуратурата, свидетел на име Теофан Димитров твърдял, че Красимир Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на отпадъци. Когато отказвал да изпълни нарежданията, постоянно го тормозел с периодични проверки. Накрая дори го уволнил. Димитров бил шеф на РИОСВ-Шумен до 2015 г. и поискал да съдейства на прокуратурата.

По делото били разпитани и двама защитени свидетели, единият от тях дал показания срещу Бобоков. Активно свидетелствал и служителят на ДАНС Коста Бурджев.

Според прокуратурата целта на бизнесмена била да се избегне плащането на данъци, като това било “категорично доказано” за дружеството “Монбат ”.

“Дори на този ранен етап са събрани доказателства за допуснати данъчни нарушения от дружеството “Монбат” АД”, обяви прокурор Брезашка.
Тя добави, че престъпното сдружение, действало повече от 5 г. Като от действията на участниците в групата била създадена реална опасност за здравето на хората и заплаха за околната среда.

“Има данъчна ревизия и предстои събирането на нови доказателства от търговските дружества, които са изцяло подчинени на Атанас Бобоков. Той е извършил и други престъпления, които тепърва ще се изясняват”, обяви прокурорката.

Адвокатката на зам.-министър Красимир Живков Силвия Найденова посочи, че едва от началото на годината той започнал да отговоря за управлението на отпадъците. Дотогава те били в ресора на зам.-министър Николай Кънчев.

“С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам - членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”, обърна се към съда зам.-министърът.

Според адвокатката му не ставало ясно какви точно са престъпленията, извършени от групата. Тя поясни, че дейността на зам.-министъра по издаването на разрешителни изсисквала съгласуване с много експерти.

Делото продължава с пледоариите на останалите адвокати, които са общо 10. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на