Държавата ще дава по 610 лв. на шеф, ако наеме безработен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8645443 www.24chasa.bg
Зорница Русинова

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца.

За нея са отделени 160 млн. лв. по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни зам. социалната министърка Зорница Русинова. Тя ще важи за всички сектори без селското стопанство.

“В тази мярка ще отчетем регионалните диспропорции. Ресурсът ще се разпределя на областно ниво спрямо регистрираните безработни, като най-големият брой е в големите градове”, обясни Русинова пред “Дарик радио”.

Очаква се новата мярка да е факт в последните седмици на юни.

От 1 юли на всички, които работят във фирмите за автобусен превоз, ще се предоставят по 290 лв. на човек за период от 6 месеца. Компенсациите ще се изплащат ежемесечно. Основен критерий е да има намаление на приходите с 20%.

Схемата 60/40 е задържала безработицата с около 5% и помага на 200 хил. души да получават доходи. Около 60 на сто от фирмите, получили компенсации, са с персонал до 10 човека, а 30% - до 50 човека.

Близо 300 хил. души са регистрираните безработни към момента, като около 95 хил. от тях са се записали в бюрата по труда от 13 март насам, отчете Русинова.

През последните две седмици обаче икономиката започна да се връща към предишното си състояние. Около 950 са регистрирани като безработни в петък - много по-малко в сравнение с първите дни на извънредното положение, когато средно бяха по 3 хил. души на ден, посочи тя. И отбеляза, че само в петък 1800 са си намерили работа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял