Търговци в моловете искат облекчен наем и да затварят в 20 ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/8646873 www.24chasa.bg
Мол

Две седмици след като моловете отвориха, търговците в тях се обединиха, за да поискат облекчаване на наемите и на условията за работа. Българската ритейл асоциация е изпратила преди дни писмо до собствениците на всички молове, в което са изредени 5 основни искания.

От писмото, с което “24 часа” разполага, личи, че има търговски центрове, макар и неназовани, които са искали от търговците наем и сервизна такса и за времето, в което те бяха затворени - от 13 март до 17 май.

Затова от асоциацията настояват сервизната такса за този период навсякъде да се фиксира на 1 евро на кв. метър за времето, през което обектите са били затворени не по тяхна вина. За наема търговците са категорични, че искат навсякъде в договорите да се фиксира, че не се дължат наеми за период, в което са били в обективна невъзможност да работят.

Търговците имат още две чисто финансови изисквания, свързани с с извънредното положение и последвалата го криза. Едното е да се коригират сегашните договори, като се увеличи частта от наемите, които зависят от оборота, и това положение да трае до края на 2021 г. Мотивът е, че продажбите са спаднали много и вероятно няма да се възстановят по-рано от следващите 2 г.

Другото е да се заложи в договорите максимален размер на неустойката, която плащат търговците, ако се изнесат от мола и прекратят едностранно договора. Мотивът е, че въпреки всичко някои от тях няма да могат да продължат работа по финансови причини. Предложението на търговците е тази неустойка да е колкото банковата гаранция за договорите, т.е. 3 наема.

Последното искане е работното време на търговските центрове да се ограничи от 10 до 20 ч и само ако някой търговец много настоява, да му се разреши да работи до по-късно. Това щяло да им спести финансови средства за справяне с непосилните разходи, пише в писмото.

Според данни от бранша все още се водят преговори със собствениците на моловете, като някои от тях вече склонили за част от мерките.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Бившият вече капитан на "Левски" Живко Миланов се отдаде на планински туризъм. Той започна походи из планините по препоръка на лекарите, които му откриха заболяване, свързано с белия дроб. Именно това бе и причината Жиката на окачи официално бутонките. Той не е спрял да бъде активен и тези дни обикаля из върховете на Пирин

"По-добре да мия чинии в Америка, отколкото да се доказвам като най-добрия в света за България!" С тези тежки думи легендарният щангист Антонио Кръстев окончателно прекрати своята кариера преди 29 години. Двукратният световен и европейски шампион почина този четвъртък след катастрофа с личния си автомобил в Минесота