Oграничителните мерки, въведени заради COVID-19, отпадат от днес в страните на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8646969 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Редица от ограниченията, въведени заради пандемията от Ковид-19, отпадат от днес в страните на Балканите, съобщават местните медии.

ТУРЦИЯ отваря от днес граничните си пунктове с Гърция и България като част от облекчаването на ограниченията за пътувания и туризъм, въведени заради разпространението на коронавируса, предаде БТА. 

Започва нормализация на живота, която включва отваряне на ресторанти, кафетерии, сладкарници, чаени градини, басейни, минерални бани. Отменят се ограниченията за индивидуалните и клубните спортове. Отварят се парковете и градините, заведенията в тях, местата за пикник.

Прочутият закрит базар в Истанбул - Капалъчаршъ, ще отвори врати, след като заради пандемията остана затворен в продължение на 70 дни.

В полунощ изтече забраната за напускане на 15 градове в страната, сред които Истанбул и Анкара. Възстановява се движението на междуградските автобуси и пътуването до Принцовите острови край Истанбул, както и движението на корабите и яхтите от брега и между островите.

Националната авиокомпания "Търкиш еърлайнс" и някои частни авиокомпании възобновяват полетите по вътрешни линии. Първите полети ще бъдат между Истанбул, Анкара, Измир, Анталия и Трабзон, а постепенно ще се включат и останалите дестинации. В самолетите ще важат нови правила, които имат за цел сведат до минимум контактите с обслужващия екипаж - няма да се предлагат чай и кафе, както и алкохолни напитки, включително за пътниците в първа класа. Храната ще се предлага пакетирана в кутии или в пакети със съответните дезинфекционни мерки. Всички пътници ще носят маски, а в самолета ще бъде забранен ръчният багаж с изключение на лаптопи, ръчна чанта и вещи за малки деца.

За да пътуват, турците ще трябва да получат специален код от мобилно приложение на министерството на здравеопазването. Кодът е индивидуален и се сменя при всяко пътуване. Той потвърждава, че пътникът не е болен и не е следен за вируса.

В ГЪРЦИЯ от днес отварят врати началните училища, предучилищните заведения и забавачниците. Възобновят работа моловете, ресторантите, баровете, кафенетата, летните кина, голфигрищата, масажните салони и басейните. Клиенти започват да приемат целогодишните хотели, отварят се къмпингите и лагерите с палатки, с изключение на детските лагери. Възобновява се библиотечно-архивната дейност, провеждането на сватби и други развлекателни мероприятия, работата на сватбени агенции, салони за татуировки, пирсинг и масажни студиа. При всички дейности следва да се спазват мерките за социална дистанция с цел ограничаване разпространението на новия коронавирус. Очаква се от днес да възобновят дейност фериботите между Гърция и Италия.

В РУМЪНИЯ от днес отварят откритите части на заведенията и плажовете. За пътуване извън населеното място няма да има нужда от декларация. Подновяват се спортните състезания и концертите на открито при спазване на социална дистанция и с максимум 500 зрители. От 1 юни се подновява и сухопътният и железопътният международен транспорт.

СЪРБИЯ отваря от днес границите си към България, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, които бяха затворени на 15 март заради пандемията. От днес е разрешено на запалянковците да присъстват на футболни мачове и други спортове на открито при спазване на социална дистанция. На спортните събития на открито ще бъде позволено присъствие на публика с поддържане на дистанция от 1 метър или зрителите трябва да сядат през едно място. Максималният брой зрители е до 1000 души. На закрито максималният брой хора на едно място е 100.

ЧЕРНА ГОРА отваря границите си за граждани на Хърватия, Словения, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Австрия и Гърция. Решението на правителството е взето, защото тези държави изпълняват епидемиологичните критерии за максимум 25 заразени на 100 000 души. От Националния координационен щаб на Черна гора посочиха, че Сърбия не отговаря на тези критерии и затова забраната за влизане за сръбски граждани остава в сила, което предизвика гневна реакция в Белград.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА отваря границите си за граждани на Сърбия, Хърватия и Черна гора, а летищата в Сараево, Тузла и Мостар ще бъдат отворени за международен транспорт при спазване на определени мерки. В страната вече са разрешени и абитуриентските балове, но броят на присъстващите не трябва да превишава 50 души.

АЛБАНИЯ разрешава от днес свободното движение из страната, отваря границите и отменя задължителната самоизолация на влизащите от други страни. Туристическият сезон в Албания започва този месец, като от 1 юни ще бъдат отворени само плажовете към хотелите, а от 10 юни ще бъдат достъпни всички плажове. От днес ще бъдат отворени отново детските ясли и градини.

РЕПУБЛИКА КИПЪР отваря от днес библиотеките, музеите, археологическите и исторически паметници, а също и морските пристанища, с което започва последната трета фаза от втория етап на разхлабване на ограничителните мерки, въведени на 31 март заради разпространението на новия коронавирус. Ще бъдат отворени и хотелите в страната.

В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ влиза в сила решение на правителството за връщане на работа на гражданите. Мярката няма да важи за хронично болните и за родители, които имат деца на възраст до 10 години. В събота Съветът за сигурност на Република Македония обяви удължаване на извънредното положение заради коронавируса с още 14 дни, което влезе в сила в неделя.

СЛОВЕНИЯ обяви вчера "административен" край на епидемията, което означава, че носенето на предпазни маски е "препоръчително". Още на 15 май словенското правителство обяви край на епидемията заради намаляване на показателите за разпространяване на инфекцията. Оттогава започна постепенно премахване на ограниченията. Бяха отворени границите за граждани на ЕС, бяха отворени търговските центрове, кафенета, магазини, ресторанти, предприятия в сферата на услугите. Словенското правителство все пак препоръчва на гражданите да носят маски в помещения, където разстоянието между хората е по-малко от 1,5 метра, в транспорта, в поликлиники и болници, в домове за стари хора, а също - в присъствието на лица с респираторни заболявания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата. В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори. Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина