Граничари искали да изперат подкуп в заведение, в последния момент се полакомили

https://www.24chasa.bg/novini/article/8647592 www.24chasa.bg
Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков

Двамата граничари, хванати с подкуп в петък на ГКПП Калотина, са искали да изперат парите през оборота на заведение, но в последния момент са се полакомили. Това се разбра на брифинг в Специализираната прокуратура. Операцията била под прякото наблюдение на главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов.

Разследващите полицаи Бисер Кирилов и Живко Пецев изнудвали двама души, обвинени в каналджийство. Единият ги издал. Правели им се на приятели, уж им съчувствали, дори твърдeли, че подкупите са за магистрати. Това не е вярно, обясни зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев. „Категорично се установи, че се разказват дори небивалици за магистрати, които те не са виждали с месеци“, посочи той.

Кирилов и Пецев казвали на изнудваните, че трябва да дадат парите на служителка в столично заведение, близка на единия от тях. Идеята била тя да изпере парите. В последния момент обаче двамата се полакомили и решили лично да вземат парите. Сумата била 2000 лева и била взета от единия изнудван. Първоначално му искали 4000 лв., после смъкнали. Парите били предадени на 2 транша от по 1000 лв., като първите банкноти били описани, а вторите – белязани.

Двамата са дългогодишни служители на МВР, единият е с над 10 г. опит в разследването. Винаги били двамата по време на изнудванията. Срещу единия имало множество сигнали за злоупотреби, затова дирекция „Вътрешна сигурност“ го наблюдавала и така се стигнало до задържането му, каза шефът й Стефчо Банков.

Заедно с граничарите е задържана и служителката в заведение. Тримата са обвинени като престъпна група, създадена с користна цел. В неделя съдът е пуснал тримата на свобода с мерки за неотклонение „Подписка“. Прокуратурата е протестирала.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата. В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори. Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина