Цените на куриерските услуги със 7% нагоре в кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8649661 www.24chasa.bg
Бизнесът на куриерите процъфтява заради повечето поръчки за вкъщи.

Причината е големият интерес към онлайн пазаруванете

Сферата на услугите се оказва единствената, в която е възможно скоро цени да тръгнат нагоре. Това със сигурност ще се случи с куриерските и пощенските услуги, както и с дейностите по охрана и разследване, личи от данните на НСИ за цените на производител за първото тримесечие на 2020 г., публикувани в понеделник.

Цените на производител се смятат за ранен предвестник на инфлацията и обикновено се свързват с намеренията на мениджъри от съответните сфери на дейност да вдигнат продажните цени.

От данните, публикувани вчера, личи, че в пощенските и куриерските услуги цените на производител през първото тримесечие са се повишили с 2,8% в сравнение с предходното тримесечие и с 4,6% в сравнение с същия период на миналата година. При услугите по доставяне на писма, колети и други пратки увеличението на цените е още по-голямо - 4,95% за едно тримесечие и 7,52% на годишна база. Услугите на куриерските фирми са съответно с 1,36% и с 3,86% нагоре. Най-вероятно това се дължи на засиленото им търсене в периода на извънредното положение, когато много хора предпочетоха да пазаруват онлайн. Според публикувано наскоро изследване на “Ол ченълс” 17% от хората, които са пазарували през мрежата докато траеха ограниченията, са правили това за първи път.

Другите две дейности, които показват сравнително голямо увеличение на цените на производител, са информационните технологии и дейностите по охрана и разследване. При тях цените на производител са се вдигнали съответно с 2 и с 2,3% в сравнение с предходното тримесечие и с 4,8%и 4,7% на годишна база.

Доста по-ниски увеличения отбелязват дейностите по почистване, юридическите, счетоводните, услугите по складиране и превоз на товари. При някои като морския и въздушния транспорт има дори намаление.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на