Квестори в Пазарджик опаковани като лекари на първа линия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8649792 www.24chasa.bg
Квесторите в Икономическата гимназия в Пазарджик бяха оборудвани с всякакви предпазни средства и приличаха на лекарите от първа линия. СНИМКА: Любомир Илков

Елин Пелин изненада

випуск COVID-19 на матурата

Училищата са едни от най-безопасните места в страната, опита да успокои в понеделник сутринта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Не успя обаче да спре страхуващи се за здравето си учители, които бяха квестори на матурата по български.

Квестори, екипирани като лекари от отделение за COVID-19, с предпазни костюми, маски, шлемове и ръкавици, осигурени от ръководството на училището, посрещнаха зрелостниците в Пазарджишката икономическа гимназия.

“Как да бъдат защитени квесторите и децата, е решение на директора на гимназията Таня Благова. За някои може да е необичайно, но е направено за максимална сигурност”, коментира шефката на местния образователен инспекторат Валентина Кайтазова.

“Човекът и неговите съмнения” по разказа на Елин Пелин “Чорба от греховете на отец Никодим” е темата, която изненада абитуриентите от випуск К-19 на задължителната матура по български език и литература. Темата се падна от 11 000 комбинации.

На изпита се явиха 45 616 зрелостници. Те трябваше да избират да напишат есе или интерпретативно съчинение. Миналата година също се падна Елин Пелин с “Косачи”.

На излизане от изпита повечето ученици казаха, че не са срещнали сериозни затруднения с теста и се надяват на високи оценки. Времето за подготовка било достатъчно, а дистанционното обучение ефективно.

Резултатите от матурата ще бъдат ясни до 15 юни. Учениците, които не са успели да се явят днес, ще могат да положат изпит на следващата сесия през август.

Анулирани са 6 изпитни работи.

 

Учители: Много

добро попадение!

Разказът е емоционална и

интелектуална провокация

“Много добро попадение! Много добър избор! По думите на Емилиян Станев “Под манастирската лоза” е най-философската книга в българската литература. Разказът “Чорба от греховете на отец Никодим” е изключително благоприятен. Учениците трябва да анализират смисъла на човешкия живот.” Това коментира за “24 часа” Станимира Манолова, дългогодишен учител по български език и литературата.

Идеята на разказа е не да бъдем праведници, а човеци преди всичко, каза още Манолова. Според нея учениците много харесват разказа, той истински ги докосва. Педагожката го определя като една емоционална и интелектуална провокация за деца, които имат отношение към литературата.

Дори някои абитуриенти да са прочели разказа на Елин Пелин за първи път на самата матура, пак могат да разберат смисъла и да напишат добър текст, смята преподавателката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве