Нов опит за референдум за завода за парно от боклук в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/8649829 www.24chasa.bg

ЕК дава 94 млн. евро за проекта

Нов втори опит за свикване на референдум в София по темата дали да се изгради инсталация, която да оползотворява горивото, произведено от завода за преработка на отпадъци, обявиха общински съветници от “Демократична България”.

Първия неуспешен опит през 2018 г. бе на съветниците от политическа група “5”.

Новото искане е подписано от 12 общински съветници от ДБ и независимия Борис Бонев от “Спаси София”. В понеделник инженерната комисия на общинския съвет го отхвърли. Предстои да се произнесат другите комисии и накрая СОС.

След серия проверки през април Европейската комисия одобри проекта за инсталация и отпусна 94 млн. евро.

“Основанията да поискаме софиянци да се произнесат са екологични - има данни, че тази инсталация ще замърсява въздуха с фини прахови частици и проектът не е икономически и финансово обоснован”, обясни шефът на групата на ДБ в СОС Методи Лалов. Той дори заяви, че на ЕК е предоставена “избирателна и непълна информация”.

Инсталацията ще има 4-степенна очистваща система и няма да увеличи, а ще намали фините прахови частици, отвърна зам.-кметът по екология Десислава Билева.

В цял свят има 400 такива инсталации, а още 30 се изграждат в момента - 2 от тях в Истанбул и една в Белград. Софийската инсталация ще произвежда топлоенергия за 40 000 домакинства и еленергия за 30 000 семейства. Очаква се тя да намали цената на парното за софиянци, защото ще свали потреблението на природен газ от “Топлофикация - София”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве