Юни: хлад, жега и дъжд следобед, риск от градушки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8649835 www.24chasa.bg

Първият летен месец ще започне с хладно време с чести превалявания, което ще продължи до 4 юни. Слънчевите часове ще са главно през първата половина на деня, а през втората ще превалява и прегърмява. Ще има райони с по-интензивни валежи, но и такива с по-дълги слънчеви периоди. Максималните температури в началото на месеца ще бъдат от 17 до 22°, съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

Към 5-6 юни ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата. Облаците ще са малко и ще има много слънце. Дневните температури ще стигат от 25 до 30 - 32 градуса. Но отново ще се понижат в края на първата и началото на втората десетдневка, по места ще вали, по-интензивно и с гръмотевици следобед. Не са изключени градушки.

След 15 юни чакаме много слънце и летни температури. В края на месеца има нова вероятност за застудяване и валежи, по-масови в Североизточна България и планинските райони. Ще има и градушки.

“За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец със средна сума на валежите между 45 и 130 л/кв.м”, обясни Матев. Очаква се дъждовете тази година да са в нормите.

През повечето дни слънчевата активност ще е ниска, а магнитни бури не се очакват.

Най-високите температури, измервани през този месец, са между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен - 42°, и Русе - 41°.

Имало е и зимни температури през първия летен месец - 0 градуса е било в Самоков, а -1° в Трън.

В София най-студено е било на 3 юни 1918 г. - 4,2°, а най-топло на 27-и през 1982 г. - 37,2°.

Тази година лятото идва на 21 юни в 0,43 ч.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на