Роднински връзки с Каракачанов и срещи с Васил Божков описани в делото срещу Бобоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8650042 www.24chasa.bg
Пламен и Атанас Бобокови от времето, когато нямаха проблеми с правосъдието.

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”.

“Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев?”, попита защитникът на Бобоков Илиян Василев. Той разкри за описаните срещи и роднинства в пледоарията си пред спецсъда в неделя вечерта. (Каракачанов е кум на единия от братята - б.р.)

Няколко часа по-късно - в 1,30 ч в понеделник, Атанас Бобоков бе оставен в ареста с решение на съдия Ангелина Гергинска. Заедно с него зад решетките са зам.-министърът на околната среда Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ - Плевен, Габриел Савов, бизнесмените от Плевен Николай Миховски и Айгун Ермин. Под домашен арест излезе Васил Богданов, който е разследван и за данъчни престъпления, но пък дал подробни обяснения, почти самопризнания. Той е работил в дружеството на Бобоков “Монбат рисайклинг”, но го напуснал.

Атанас Бобоков и останалите петима прекараха в конвойната на специализирания съд и в зала 10 повече от 14 часа в неделя. Те са обвинени за участие в престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица.

Според прокуратурата целта им била официално да представят дейността, сързана с отпъдъците като законна. Голяма част от боклуците не били третирани по определения в закона ред. Дружествата дори нямали фактическата възможност да извършват такава дейност, твърди прокуратурата.

Първоначално делото беше насрочено за 11,30 ч. Оказа се, че прокуратурата внесла в съда 66 тома с документи и разпити на свидетели, които трябваше да бъдат прочетени от съдийката и 10-имата адвокати.

Затова същинското дело започна в 17,30 ч.

В самото начало защитниците на Красимир Живков и Атанас Бобоков представиха документи за здравословни проблеми на клиентите си. Оказа се, че Бобоков наскоро претърпял операция на коленната става. Освен това има три деца, най-малкото от които е на 6 месеца. Той поиска още в началото да направи изявления, но съдия Гергинска му обясни, че ще му даде думата, когато му дойде редът.

Повече от час продължи пледоарията на прокурорките Генка Брезашка и Людмила Дончева.

Оказа се, че в деня на ареста на Красимир Живков 28 май на електронната поща на спецпрокуратурата се получил имейл от мъж на име Теофан Димитров. До 2015 г. той бил шеф на РИОСВ - Шумен. Твърдял, че Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на отпадъци. Когато отказвал да изпълни нарежданията, го тормозел с периодични проверки. Димитров бил шеф на РИОСВ - Шумен, до 2015 г. Сам пожелал да съдейства на прокуратурата.

Живков представи друга версия. Той обясни, че през 2015 г. били освободени всички директори на инспекции. Те трябвало да се явят на конкурс. Живков бил председател на комисията. Димитров се явил, но по “политически” причини не спечелил.

Вторият аргумент на прокуратурата срещу зам.-министъра беше, че издаването на разрешителни и “всички други неща” ставали с благословията на Бобоков, включително и назначенията. Двамата били много близки от 2014 г. Това го казал единият от обвиняемите - Богданов.

Живков отрече да е близък с братя Бобокови. По-малкият от тях - Пламен, го бил виждал веднъж, когато двамата били в делегация до Узбекистан, водена от бившия регионален министър Лиляна Павлова. С другия брат - Атанас, се срещал 2 пъти и веднъж говорил по телефона.

“Не познавам тези хора от групата, към която ме причисляват. Г-н Савов, аз ли съм ви запознал с другите”, обърна се той емоционално към бившия шеф на РИОСВ-Плевен. Срещу бившия регионелен шеф показания дали двама защитени свидетели, които по делото присъстват като номера 511 и 529. Според прокуратура той занижил изискванията към някои фирми, които се занимавали с рециклиране на отпадъци.

От близо 5 години членове на групата били и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, който беше пуснат на свобода срещу 1 млн. лв. гаранци. За тесни връзки на Бобоков с другите разкал Богданов. Целта била насочена към генериране на незаконен внос, преработка и рецикилиране на отпадъци, не само опасни.

“С това обвинение се слага кръст на един завод във Враца, който трябваше да бъде върха на на акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно финасиране. Кой би финансирал при това положение - едният брат на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция, другият - в ареста. Нищо добро не чака 1300 работници в “Монбат”, обяви Бобоков.

Таен свидетел под новмер 513 обаче разказал за изграждането на площадки и инсталации за отпадъци, някои от които опасни. Той предал и листчета “спешно”, които показвали за връзката на бизнесмена с бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов. Стана ясно от решението на съдийката. То не е окончателно.

Бизнесменът остава в ареста

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи