Националната галерия можеше да се нарича “Явашев”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8650071 www.24chasa.bg
Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо

Световният художник си отиде на 84 години - дни преди общия рожден ден със съпругата му Жан-Клод - 13 юни

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено в официалната му страница във фейсбук от близките му.

“Христо не се умори от живота! Той живееше, той мечтаеше! Не, не, в никакъв случай не е замесен короанвирусът, макар да живееше в опасния Ню Йорк! Все пак годините му не бяха малко. Напоследът не беше добре... Угасна... Просто си угасна”, сподели неговата снаха - съпругата на брат му Анани Явашев. Техният син Владимир от години е дясна ръка на Кристо в осъществяването на проектите му.

Те в момента гледат внука си, а Анани е в България.

Сем. Явашеви не знаят дали ще успеят да отидат на поклонението - в Ню Йорк нещата с погребенията са изключително сложни. Обичайно поклонението пред такива личности се отлага с месеци, докато се подготви достойно, в подходяща зала. Така се е случило и когато Кристо е изпращал във вечен покой съпругата си Жан-Клод, която е негов астрален близнак, а и двамата бяха съавтори в проектите си. Става 2-3 месеца по-късно.

Сем. Явашеви

са изключително

задружни

Тримата братя поддържат тесни връзки, а брат им притежава невероятна колекция от творби и книги на Кристо.

В изявление от офиса на Кристо се казва: “Кристо живя пълноценен живот, той не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Изкуството на Кристо и Жан-Клод събираше хората в съпреживявания по цялото земно кълбо и тяхната работа живее в сърцата ни и в паметта ни.”

Кристо и Жан-Клод винаги са пояснявали, че изкуството им ще бъде продължено и след смъртта им. Според желанието на Кристо проектът за опаковането на Триумфалната арка в Париж ще може да бъде видян от 18 септември до 3 октомври 2021 г.”

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г. и първо отива в Прага, а после във Виена, откъдето се мести в Женева. През 1958 г. той отива в Париж, където среща Жан-Клод. Тя става не само негова съпруга, но и партньор в монументалните му работи. Тя си отиде на 18 ноември 2009 г. Кристо живя в Ню Йорк 56 години.

Кристо се прослави заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Произлиза от стар възрожденски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден във Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

“Отиде си един изключително талантлив българин. Бог да прости Христо Явашев - Кристо. Неговите интересни и смели произведения и проекти завладяха цял свят. Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките и семейството му.”

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук след смъртта на твореца.

“Смъртта на

Кристо оставя

голяма празнина,

с него си отива един свят, създаден с необикновен талант. Проектите на Кристо бяха забележителни, новаторски, завладяващи. Нека да е светла паметта му!” Това заяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов по повод кончината на големия творец.

Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който почина късно вечерта в неделя (31.V.) в дома си в Ню Йорк на 84 годишна възраст, беше “вълшебник”, чието “изключително творчество” беше “съществено за историята на съвременното изкуство”. Това се посочва в комюнике на Националния център за изкуство и култура “Жорж Помпиду”, съобщиха Франс прес и БТА. Всички световни медии отбелязаха кончината на Кристо. 

Преди 5 г. имаше допитване как да се нарича националната галерия. Някои предложения бяха тя да е наимето на Явашев или поне зала, където да се излага неговото изкуство със световни измерения. Надделя мнението музеят, събрал най-доброто от българското и световното изкуство, да се нарича Квадрат 500. Какво е това? Просто координати от карта, където се намира мястото... Там си е!

Най-важните

проекти на

Жан-Клод и Кристо

1961 г. - Подредени петролни варели и пакетажи в пристанището на Кьолн

1962 г . - Желязната завеса - стена от петролни варели, улица “Висконти”, Париж, 1961 – 1962

1969 г. - Опакован бряг, Литъл бей, Сидни, Австралия

1969 г. - Amerika-Haus Heidelberg, Немско-американски институт в Хайделберг, 15 май 1969

1969 г. - Опакованият Музей за съвременно изкуство, Чикаго

1970 г. - Опакованият паметник на Виктор Емануил II, Piazza del Duomo, Милано, 1969 – 1970

1970 г. - Опакованият паметник на Леонардо да Винчи, Piazza della Scala, Милано, 1969 – 1970

1972 г. - Завеса в долината, Рафъл, Колорадо, 1970 – 1972

1974 г. - Брегова линия, Нюпорт, Род Айлънд

1974 г. - Опакованите римски градски стени (Porta Pinciana), Рим, 1973 – 1974

1976 г. - Бягащата ограда

1983 г. - Обградените острови, залив Бискейн, Маями, Флорида, 1980 – 1983

1985 г. - Опакованият Пон Ньоф, Париж, 1975 – 1985

1991 г. - Чадърите, Япония-САЩ, 1984 – 1991

1995 г. - Опакованият Райхстаг, Берлин, 1971 – 1995

1998 г. - Опаковани дървета, фондация Байелер и парк Беровер, Риен, Швейцария, 1997 – 1998

1999 г. - Стена от 13 хиляди петролни варела, Gasometer Oberhausen, Оберхаузен, 1998 – 1999

2005 г. - Портите, Сентрал парк, Ню Йорк Сити, 1979 – 2005 

2013 г. - Голям въздушен пакет, Gasometer Oberhausen, Оберхаузен, 2010 – 2013

2016 г - Плаващи кейове, езеро Изео, Италия

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на