Магистрала София - Белград и първи газ по “Балкански поток” в края на 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8650153 www.24chasa.bg

Карантината между България и Сърбия падна, пътувайте, обявиха Борисов и Вучич

Двата големи инфраструктурни проекта между България и Сърбия - магистралата, която да свързва столиците София и Белград, и газопроводът “Балкански поток”, ще са завършени до края на годината.

Това стана ясно в понеделник, след като премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич ги обиколиха да проверят строителството. Сръбският държавен глава стана първият чужд лидер, посетил България след избухването на епидемията от COVID-19 в Европа в началото на март.

Обиколка с хеликоптер над строителството на 17-километровия пътен участък от София до границата със Сърбия и строящия се газопровод към западната ни съседка включваше програмата на двамата.

След завършването на магистрала “Европа”

от София до

Белград ще се

стига за 3 часа, обяви Александър Вучич след обиколката по въздух . Сръбският участък от магистралата е готов от миналата година, а в момента България изгражда своя, който е на стойност 117 млн. лв. По график срокът за пускане на движението по нея е 2021 г., но било възможно строителството да приключи до края на тази година, обясни Борисов на госта си.

След завършване на магистралата ще се улесни пътуването както по работа, така и за туризъм, подчерта сръбският държавен глава.

Вучич и Борисов символично обявиха падането на карантината заради коронавируса между двете държави. И призоваха сърби и българи да започнат да пътуват, за да се възстанови нормалният начин на живот.

По-важният проект за икономиката и на двете държави обаче е “Балкански поток”, подчерта още Вучич.

Въпреки закъснението от 2-3 месеца заради епидемията до края на годината по газопровода “Балкански поток” ще потече природен газ от България към Сърбия, обеща му премиерът Бойко Борисов.

През октомври трябва да пристигнат компресорите, които да вдигнат налягането в газопровода, за да може да се доставят всички количества газ, разясни българският премиер. Дотогава трябва да е приключило полагането на тръбите, чиято обща дължина е 474 км.

“Проектът

има подкрепата

както на

Вашингтон, така

и на Москва, защото дава възможност за истинска диверсификация на доставките за региона”, заяви още Борисов. Към него ще се присъедини и новият газопровод Александруполис - Димитровград, откъдето ще се доставя втечнен газ. Така в “Балкански поток” ще има и руски, и американски, и катарски, и азерски газ, всеки може да доставя и да получава, разясни премиерът ни.

“Балкански поток” е честен проект, който се прави открито и заради това има подкрепа”, отговори той на въпрос на сръбски журналисти дали е имало натиск срещу проекта. “Всички фактори се възпротивяват, когато има корупция и нечестни процедури. “Южен поток” беше спрян и имаше наказателна процедура заради корупционни практики в търговете. Сега връзката ни с Гърция е за 250 млн. евро, които България влага в този проект, а и двата лота ги спечелиха гръцки компании и тръбите са гръцки. Тук спечели Саудитска Арабия. Дай боже и короната да си е заминала завинаги, макар и с 2-3 месеца закъснение ще сме готови”, заяви българският министър-председател.

Вучич пък шеговито вметна, че

никой не може

да натиска

широкия гръб

на българския

премиер

С 6 млн. евро от ЕК пък “Булгартрансгаз” ще подмени и компресорната станция на сегашния газопровод със Сърбия, за да стане двупосочен.

“Само в условия на мир България и Сърбия са имали просперитет.” Това заяви Бойко Борисов по-късно във Велико Търново, където заведе Вучич на поклонение пред мощите на сръбския светец Сава. Те са в църквата “Св. 40 мъченици”.

“Като построим магистрала “Хемус” покрай Велико Търново - а от 10 юни започваме и в двете посоки да работим, като тръгнат от Белград за Варна на море, със сигурност ще спрат и във Велико Търново да се поклонят на св. Сава. Важното е сръбският народ да знае, че Сава Сръбски тук е починал и от 13 века българите го славят. Виждате какъв прекрасен парк, каква прекрасна църква. Владиката е тук, което само показва, че в условията на мир, а тогава е било мир между Иван Асен Втори и Сърбия, има само просперитет”, каза Борисов пред журналисти.

Той припомни, че сме минали и през много глупости в нашата история, но надали някой е останал доволен. “Така че днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и, разбира се, това ще доведе повече туристи”, допълни Борисов. “Лично

ще призова

сърбите да

посетят това

величествено

място”,

увери Вучич. Двамата лидери имаха работен обяд във Велико Търново, а техен домакин бе кметът Даниел Панов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана