Борисов: Утре отпускаме 600 000 лева на Рилския манастир (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8652619 www.24chasa.bg
Бойко Борисов в Рилския манастир СНИМКИ: Антоанета Маскръчка

"Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и ето, до обяд съм тук. Утре на заседание на правителството ще отпуснем 600 000 лева на Рилския манастир, както и на другите манастири - Троянския и Бачковския, и за строеж на нова църква в Пловдив". Това каза премиерът Бойко Борисов, който бе в Рилския манастир и чу за проблемите от игумена епископ Евлогий.

Оказа, че тази година няма предвидени средства за манастира от бюджета, заради което можеше да спрат ремонтите и реставрационните дейности.

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказа сутринта дядо Евлогий.

В манастира се опасяват, че липсата на държавна помощ може да има много тежки последствия. „Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната държава е поела ангажименти да се поддържа, не се извършва, разбира се в такъв случай Световната организация по опазване на недвижимото културно наследство е в пълното си право да го извади този обект от своя списък, което ще бъде много жалко”, добавя игуменът.

Изправени до стената заради недостига на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Премиерът обеща парите да са преведени до дни. Още около 1,3 млн. лева ще са необходими за изграждане на пречиствателна станция, след като бъде довършена административната сграда на полицията, пожарната и кметството до манастира. 

"Слушах сутринта и сърцето ми се скъса. Толкова много много помагаме на манастири  и църкви, правим го и сега", допълни Борисов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска