Паргов: Великото дело на Ботев е урок по родолюбие, който всеки българин трябва да помни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8653093 www.24chasa.bg

В две минути мълчание се събира признателността на един народ към всички герои, дали живота си за България

На 2 юни, в две минути мълчание се събира признателността на цял един народ към всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов след поклонението пред паметника на Христо Ботев и на Братската могила в Борисовата градина.

В събитието взеха участие заместник-председателят на НС на БСП Кирил Добрев, заместник-председателите на ИБ на Градската организация Милка Христова и проф. Ваня Добрева, председателите на националното и градското младежко обединение Николай Бериевски и Петко Димитров, общински съветници, членове и симпатизанти на партията и граждани, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

„В тези минути е концентрирано преклонението ни пред саможертвения устрем на Ботев и неговите четници, на всички борци за национална и духовна независимост, за социална справедливост и човешки права.Те са израз на дълбокия ни поклон пред подвига и себеотрицанието, в името на бъдещето и по-добрия живот на българския народ, които се увенчават с безсмъртие“, посочи Паргов.

Според него великото дело и гениалното творчество на Христо Ботев са важен урок по родолюбие, който всеки българин трябва да помни и да предава на потомците си. „Те са символ на стремежа на една нация да отхвърли робството и отново да запише името на държавата си на картата на Европа“, изтъкна той.

„Личността на Ботев е олицетворение на свободолюбивия и непреклонен български дух. Той е пример за това как трябва да се отстояват правата, свободите, ценностите и идеалите, категоричен бе лидерът на столичните социалисти, като добави, че е изключително важно в днешно време да го следваме.

„Само ако си отдаден и поставяш общия интерес над личния, вършиш съвестно и отговорно делото, с което си се захванал, ще оставиш следа след себе си. А колко ярка ще е тя, зависи от това дали твърдо си отстоявал принципите си и какво си постигнал в името на хората и тяхното добруване“, убеден е председателят на БСП – София.

„Поклон пред паметта на Ботев и Левски, на героите от Априлското въстание, на мъчениците от Батак, на опълченците от Шипченската епопея, на българските воини и офицери, сражавали се в Балканските войни, в Първата и Втората световна война, на участниците в Септемврийското въстание и антифашистката съпротива. Преклонение пред всички синове и дъщери на България, които с кръвта си писаха историята на Отечеството“, заяви Калоян Паргов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска