Спад на турския износ през май с 40,9% на годишна база

https://www.24chasa.bg/novini/article/8653416 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Турският износ през май е отбелязал спад от 40,9 процента спрямо същия месец на предходната година и е бил в размер на 10 милиарда долара, предаде Анадолската агенция, като се позовава на предварителни данни, оповестени днес от министерството на търговията.

Турският министър на търговията Рухсар Пекджан е посочила, че износът през май е отбелязал увеличение от 10,8 процента спрямо предходния месец, предава БТА.

По думите на Пекджан данните за износа през май показват, че Турция е оставила зад гърба си най-лошото и възстановяването започва.

Вносът на страната през май е отбелязал спад от 27,7 процента на годишна база и е бил в размер на 13,4 милиарда долара, според данните, обявени от министерството.

През май обемът на външната търговия на Турция е бил в размер на 23,4 милиарда долара, отбелязвайки спад от близо 34 процента на годишна база.

Външнотърговският дефицит през май е бил над два пъти по-голям от дефицита през същия месец на предходната година и е достигнал 3,4 милиарда долара.

Износът за ЕС, който е основният експортен пазар на Турция, е намалял със 17,3 процента през май спрямо предишния месец, съобщи Пекджан.

Тя посочи, че през май се наблюдава съживяване в износа на секторите, представляващи двигател на икономиката, в сравнение с предишния месец. Пекджан каза, че износът на автомобилния сектор е отбелязал скок от 95,5 процента, износът на конфекция е нараснал с 45,5 процента, износът на текстил се е увеличил с 35,5 процента, а износът от сферата на отбранителната промишленост - с 33,9 процента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на