Браян Мей от "Куин" изследва произхода на астероидите Бену и Рюгу

https://www.24chasa.bg/novini/article/8653775 www.24chasa.bg
БРАЯН МЕЙ

Китаристът на "Куин" и астрофизик Браян Мей изследва заедно с други специалисти произхода на два сходни астероида - Бену и Рюгу, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.

Екипът изследователи е симулирал с помощта на суперкомпютър мащабен сблъсък на астероиди, за да изследва произхода им. Резултатите са публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс", Браян Мей е съавтор на публикацията, предава БТА.

Астероидите Бену и Рюгу, посетени съответно от сондата на НАСА "ОЗИРИС-РЕкс" и японската "Хаябуса 2", имат сходна плътност и идентична форма. На Бену, който е с диаметър 525 метра и е доста "млад" за астероид - 100 милиона години, има доста повече вода, отколкото на Рюгу, с диаметър един километър.

"Формата на астероидите и нивото на вода са реални индикатори за проследяване на произхода и историята им", казва Браян Мей.

Ръководител на изследването е Патрик Мишел, директор по изследванията във френската Обсерватория на Лазурния бряг и водещ учен на мисията "Хера" на Европейската космическа агенция.

При компютърната стимулация учените стигнали до заключението, че по всяка вероятност астероидите, образували се след космически сблъсък, са придобили характерната си сферична форма заради натрупването на материя около централния диск и разпределението й в сфера, която се дооформя в рамките на по-малко от един милион години.

Браян Мей е работил заедно с Клаудия Манцони от Лондонската компания за стерескопия за създаване на трииизмерни изображения на случващото се непосредствено след космическия сблъсък, когато отделните фрагменти са с различна температура и съответно ниво на хидратация.

"По време на сблъсък е възможно да се оформи астероид като Бену, който се е затоплил по-малко и друг, от по-нагорещена материя, какъвто е Рюгу", пояснява Мей.

Китаристът на "Куин" е работил съвместно с екипите на "Хаябуса 2" и"ОЗИРИС-РЕкс". Той е и член на надзорния съвет на проекта НЕО-МАПП, финансиран по програмата "Хоризонт 2020" на Европейската комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на