Обвиниха премиера на Чехия Андрей Бабиш в конфликт на интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654040 www.24chasa.bg
Андрей Бабиш СНИМКА: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш беше обвинен от чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл" в конфликт на интереси, след като поиска да се направи изключение за начина, по който Чехия прилага препоръки на ЕС за борбата с прането на пари, предаде ДПА.

"Това е чудовищно изключение, направено по мярка специално за Бабиш и за неговата ситуация", каза ръководителят на чешкия клон на борещата се с корупцията НПО Давид Ондрачка.

Бабиш е основател на голяма бизнес империя в сектори като земеделието, хранително-вкусовата промишленост и медиите и в миналото вече е бил обвиняван в конфликт на интереси от "Трансперънси интернешънъл", предава БТА.

Смята се, че Бабиш е прехвърлил холдинга си на доверителен фонд, за да може да продължи да ползва национални субсидии.

В директивата на ЕС се казва, че действителните собственици на фирми, фондации и доверителни фондове трябва да бъдат вписвани в национален регистър, но Бабиш иска Чехия да направи изключение за доверителните фондове, което би означавало да не бъде назован поименно като собственик.

Законопроект за въвеждане на такова изключение скоро ще бъде внесен в чешкия парламент, където Бабиш ще се нуждае и от гласове на опозиционни депутати, тъй като е критикуван от партньорите си в управляващата коалиция от Чешката социалдемократическа партия. Лидерът на чешките социалдемократи Ян Хамачек заяви, че не е необходимо да се прави изключение за доверителните фондове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на