Разлив на гориво в руския Далечен изток, обявиха извънредно положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654075 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Най-малко 20 000 литра гориво са се разлели във водата при инцидент в руския Далечен изток, предаде Франс прес.

Това принуди властите да обявят "извънредно положение", а жителите от крайбрежните райони и природозащитниците изразиха безпокойство, предава БТА.

В изявление Световният фонд за дивата природа изрази задоволство, че замърсяването може да бъде овладяно от плаваща бариера, поставена от властите, преди да достигне до голямо езеро, северно от западносибирския град Норилск.

Сателитни снимки, публикувани от НПО, показват големи червени участъци, предизвикани от горивото, покрило местната река Амбарная. В социалните мрежи много местни жители публикуваха видеоклипове със замърсени части на реката.

Замърсяването, за което беше сигнализирано миналия петък, е предизвикано от изтичане от резервоар с гориво от ТЕЦ на няколко километра западно от Норилск. Резервоар с дизелово гориво е бил повреден и е възникнал теч поради внезапно огъване на крепящите го стълбове, съобщи минният гигант "Норникел", собственик на ТЕЦ-а.

Индустриалният град Норилск е построен изцяло върху дълбоко замръзнала земя, застрашена от топенето на ледовете в резултат от климатичните промени.

Властите и еколозите все още не са установили точните причини за аварията, нито връзка с промените в климата.

Прокурорът на Красноярския край каза, че е започнало разследване за "замърсяване на почвата". Според следствения комитет, замърсяването е от "поне 20 000 литра въглеводороди, разпрострели се върху 350 квадратни метра".

На днешно съвещание директорът на компанията "Норникел" Сергей Липин потвърди, че 500 кубически метра замърсители са били отстранени от екип от 90 работници.

Местните власти заявиха, че не са открили замърсяване на подпочвените води, според съобщение, публикувано на сайта на Красноярския край.

Световният фонд за дивата природа призовава за мониторинг на качеството на водата надолу по течението, за да се предотврати достигането на токсични продукти до природни резервати.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на