Елена Динева излиза от ареста, но с охрана, за да ходи до галерията за опис на картините и антиките

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654515 www.24chasa.bg
Елена Динева с адвоката си, когато още не беше задържана

Прокуратурата намери още артефакти в мазетата на “Московска” 43, Цветомир Найденов казва, че и те са купувани с парите, теглени от банката

Съпругата на Васил Божков Елена Динева няколко пъти е излизала от ареста, но под охрана, за да присъства на регистрация на картините му, които са в Националната художествена галерия, научи “24 часа”.

Динева е обвинена като член на престъпната група на мъжа си и е задържана под стража от 3 месеца и половина. По време на разследването от дома ѝ и от офиси на “Нове холдинг” бяха иззети много ценни картини, които бяха отнесени в Националната художествена галерия. Там специалисти описват и регистрират колекцията на семейството. Това трябва да става в присъствието на собственик. Динева обаче отказвала да се подпише под описаните произведения на изкуството.

Тази маска е част от намерените антики по време на новото претърсване в офисите на ул. “Московска” 43.
Тази маска е част от намерените антики по време на новото претърсване в офисите на ул. “Московска” 43.

В същото време от 10-ина дни насам полицаи и експерти описват още ценни вещи и в дома на Елена Динева. Паралелно върви и заснемане на имуществото ѝ, основно на картини и антики.

Засега не се знае общата бройка на картините, нито имената на авторите. Преди няколко години Божков направи голяма изложба с картини на Златю Бояджиев. Прокуратурата има последната дума за произведенията на изкуството, казва източник на “24 часа” от галерията. Още няма процес на идентификация от експерти.

“При нас за временно съхранение се намирит вече описани картини от колекцията на Васил Божков (вероятно са от края на XIX и началото на XX в. Те отиват в специално отделени депа без достъп до тях. Пренасят се от уредници, реставратори, следователи с въоръжена охрана. Съставят се протоколи при огледа в офиси и сгради, а не в галерията, научи “24 часа” от експерти от Националната галерия “Квадрат 500”.

Във вторник, малко след публикациите на Васил Божков с банковите извлечения, от прокуратурата съобщиха, че са намерили още антики в мазетата на офиса му на ул. “Московска” 43.

В няколко помещения са намерени и иззети множество нови предмети с признаци на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид, съобщават от държавното обвинение. Това са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия. Били са съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Едно от обвиненията срещу Божков е точно за престъпления срещу културно-историческото наследство на България заради страстта му към антики, които изкупува от иманяри.

След съобщението на прокуратурата Васил Божков отговори, отново във фейсбук.

“Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация “Тракия” да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела”, пише Божков.

“Тези антики се плащат също кеш с парите, изтеглени на каса от банката”, отговори му бившият съдружник и основен свидетел срещу него Цветомир Найденов, потвърждавайки тезата си, че милионите на каса са теглени за леки жени, купони и купуване на антики,а не за такса “помагане”. Съпругата Елена ходи до галерията, но с охрана, за да описват картините на фамилията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване