Италия чака българи да й оберат реколтата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654680 www.24chasa.bg
Колизеят в Рим отвори врати след 84-дневно затваряне. СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейците вече влизат свободно без карантина

На 3 юни пада и последното препятствие пред свободното движение из Италия. Апенините се отварят за всички европейци, които вече могат да влизат свободно, без изискването да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Много страни, сред които и България, поставят обаче и в бъдеще пристигащите от Италия под карантина, поради което туризмът ще почака.

За сметка на това обаче италианското земеделие чака с отворени обятия завръщането на работната ръка от ЕС. Румънците, българите и поляците, които сега могат да дойдат без пречки на Ботуша, са надеждата за глътка въздух при събирането на реколтата и в животновъдството.

Допреди епидемията в италианското земеделие работеха 150 000 работници от България, Румъния и Полша. Само българите бяха над 11 200, но повечето напуснаха страната в началото на кризата. Италианската конфедерация на земеделските производители твърди, че 1/4 от продукцията Made in Italy излиза от ръцете на 370 000 чужденци, които идват като сезонни работници всяка година.

Българите и македонците са сред най-желаните работници сред лозята в Северна Италия, където се правят едни от най-скъпите вина. Много от производителите наемат едни и същи работници, които идват всяка година. Неотдавна известен италиански винопроизводител от областта Алто Адидже се принуди да отиде да вземе работниците си от Румъния с чартърен полет. “Нямах алтернатива. Без тях реколтата ми от грозде ще се развали.” Винопроизводителят разказа пред в. “Кориере дела сера”, че преди това се обърнал и към местния пазар на труда. Кандидатите италианци обаче се отказали още на пробите, защото им се сторило трудно, а и не разполагали с необходимата компетентност.

Междувременно амфитеатърът на Флавиите, както е известен Колизеят, отвори отново врати за посетители след 84-дневното му затваряне заради епидемията от коронавируса. Римлянка и 11-годишният й син бяха сред първите 300 посетители. В древноримския монумент може да се влиза само с маска и след измерване на температурата на входа чрез термоскенер. За да влязат, посетителите трябва преди това да резервират места онлайн. Само през миналата година Колизеят е бил посетен от 7,5 млн. туристи, като 70 на сто са били от чужбина. 

Подобно на другите музеи, и Колизеят ще понесе много икономически щети заради пандемията. Италианското правителство отдели 100 млн. евро помощ за възстановяване дейността на музеите. Само рутинната поддръжка и функциониране на Колизея струват 20 млн. евро годишно, казва директорката му Алфонсина Русо.

По принцип Колизеят се разглеждаше от 20 000 посетители дневно. Сега обаче в него ще влизат между 1200 – 1600 души на ден.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на