Световната банка: COVID-19 удря износителите на петрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654730 www.24chasa.bg
Най-тежките щети ще бъдат понесени от износителите на петрол и тези държави, които преживеят финансови кризи СНИМКА: Pixabay

Финансовата криза, причинена от коронавирусната пандемия, заплашва световната икономика, като развиващите се държави ще понесат най-тежкия удар, посочи във вторник Световната банка в свой предварителен доклад.

"Обхватът и бързината, с които пандемията от Covid-19 и спирането на икономиките опустошиха бедните държави по света, са безпрецедентни в съвременните времена", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Световната банка очаква коронавирусът и произтичащите от него рецесии да оставят "трайни белези" върху развиващите се страни и пазари, като най-тежките щети ще бъдат понесени от износителите на петрол и тези държави, които преживеят финансови кризи, съобщава Ройтерс.

В аналитичните глави на новия доклад "Глобални икономически перспективи" банката посочва, че нововъзникващите пазари, претърпели финансова криза в резултат на Covid-19, могат да отбележат икономически спад от 8% за петгодишен период, докато загубата при развиващите държави, които са и петролни износители могат да достигнат 11%, допълва БНР.

Освен това в доклада се посочва, че са необходими политики както в дългосрочен, така и в краткосрочен план за едновременно укрепване на здравните системи и възстановяване на икономическия растеж.

Пълният доклад, включително и най-новите икономически прогнози на Световната банка, трябва да бъде публикуван на 8-и юни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи