Васил Велев: 60/40 трябва да се модифицира, защото е обхванала едва 5%

https://www.24chasa.bg/novini/article/8655658 www.24chasa.bg
Председателят на АИКБ Васил Велев КАДРИ: БНТ

Споразумяха ли се партньорите в Тристранния съвет относно мярката 60/40 и ефективна ли е тя за подпомагането на бизнеса - темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха председателят на АИКБ Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60/40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи, обясни Димитров. По думите му, близо 250 000 работници и служители очакват изплащането от НОИ.

Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт, допълни президентът на КНСБ. 

Мярката работи, но трябва да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни. До момента тя има обхват 5%, а в Европа има обхват около 25-30%, смята Васил Велев.

Относно изплащането по нея той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне. Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, смята Велев.

Ние предупредихме, че мярката 60/40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от първи юли, коментира Велев.

Очакваме 80/20 да стане факт час по-скоро, допълни и президентът на КНСБ.

Председателят на АИКБ категорично подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани