"Адевърул": Ваканцията в Румъния - по-скъпа, отколкото в България и Гърция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8655728 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Тази година цените за почивка на румънското черноморско крайбрежие се очертават "експлозивни" - очевидно по-високи от тези на курортите в България и Гърция, пише в. "Адевърул".

Експерти по туризъм казват, че всичко това се случва, защото румънските хотелиери са решили да спечелят за два-три месеца толкова, колкото за година.

Вестникът цитира Йоан Бася - експерт по туризъм и собственик на агенция за туриъм, който казва, че стратегията на румънските хотелиери може да се обобщи с думите: "Вземаме колкото може повече от колкото може по-малко клиенти", предава БТА. 

Според Бася румънските хотелиери разсъждават в логиката: "Хайде да направим още един удар" и традиционно държат цените високи, пише "Адевърул".

Според експерта в контекста на пандемията от новия коронавирус, нещата няма да се променят. "Имат всички причини да държат цените високи. Хората се страхуват да пътуват на големи разстояния и тогава отиват в Румъния, а крайбрежието е пълно", казва той. Според него румънските власти искат да задържат туристите в страната, като доказателство в тази посока е и решението за отлагане на отпадането на ограниченията за полетите.

"Хотелиерите ще кажат, че заради мерките за социална дистанция, могат да продават по-малко места. Друг техен аргумент ще бъде, че са задължени да направят редица инвестиции за поддържане на хигиената в хотелите. Само че забравят, че същото правят и хотелиерите в България и Гърция", отбелязва Йоан Бася.

Социологът Джелу Думиника също смята, че хотелиерите в Румъния работят на принципа "за два месеца да спечелим колкото за година", но допълва, че вина имат и клиентите, които приемат подобни цени.

"Адевърул" пише, че един туроператор е направил анализ на цените за настаняване в хотели с 3, 4 и 5 звезди в основните курорти в Румъния, България и Гърция. Анализът е показал ясно, че цените в Румъния са по-скъпи от тези в България и Гърция. Цената за настаняване в хотел с три звезди в румънския курорт Мамая е средно 30-50 евро на човек за нощувка, но може да достигне и 70 евро, ако е включена услугата "ол инклузив". В Ефорие Норд и Костинещ настаняването може да струва 20-25 евро на нощ, докато в България, в хотел с три звезди, цените достигат само 20-22 евро за нощувка, а за "ол инклузив" се доплащат пет евро. В Гърция цените също се движат между 22 и 25 евро, пише вестникът, но уточнява, че това са цени за юни.

Вестникът сравнява и обявени за юли цени в четиризвездни хотели. В Мамая цената на нощувката е 110 евро на човек, в Костинещ - 55 евро, в Ефорие Норд - между 67 и 112 евро. В курорта Слънчев бряг цената с включен "ол инклузив" е само 48-55 евро, а в Гърция на Халкидики - 90 евро, пише вестникът. Върхът на всичко това е, че за курорта Мамая има голямо търсене, пише още "Адевърул", като се позовава на местни експерти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани