На първо четене НС прие: Бизнесът минава на свободния пазар на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/8656269 www.24chasa.bg
Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов

От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от свободния пазар. Това записаха депутатите, след като приеха на първо четене в зала поправките в Закона за енергетиката.

Според промените в закона, чиито вносител е председателят на енергийната комисия Валентин Николов, от 1 октомври на свободния пазар ще излязат близо 300 000 малки бизнеси като ресторанти, кафенета, адвокатски кантори, фризьорски салони, както и детски градини и тн., чието годишно потребление е около 4,5 тераватчаса електроенергия.

След 1 октовмри на регулирания пазар ще останат само битовите потребители, като той ще бъде свит до 10 - 10,5 тераватчаса електрическа енергия.

Тази промяня в закона цели да доведе и до засилване на конкуренцията сред търговците, както и поява на нови такива. Цената на електроенергията се определя от КЕВР на база приходи, необходими за покриване на разходите на "Националната електрическа компания ЕАД" за покупка на електроенергия, е записано в мотивите.

До 2025 година пък и всички битови потребители на ток се очаква да излязат на свободния пазар.

По думите на Таско Ерменков от БСП, либерализацията се прави не толкова следвайки директивата, а принудени от обстоятелствата да я направим сега бързо, за да може да получим нотификация за механизма за капацитет, за да могат нашите топлоелектрически централи да работят. За съжаление това обвързване на либерализацията с нотификацията е в резултат на забавянето на правителството, относно заявката за включването на страната ни в механизма за капацитет, което е дало основание на ЕК да ни каже да либерализираме пазара поне за небитивите потребители, в противен случай няма да нотифицират механизма за капацитет, което означава, че ще спрат да функционира ТЕЦ “Марица изток“.

"Има обаче няколко проблема в този законопроект, които ни притесняват. Големият брой малки и микро предприятия, които ще излязат на свободния пазар, не представляват интерес за търговците на енергия, заради това че имат малко потребление, и ако те не си намерят търговец, ще трябва да отидат до доставчик на последна инстанция, където цените са изключително високи. Ако ние допуснем това да се случи, означава да обречем много микропотребители на фалит." обясни Ерменков. По думите му вторият проблем с излизането на голям брой потребители на свободния пазар е, че това ще доведе до необходимост да се повиши и ликвидността на Българската независима енергийна борза, като уточни, че от регулирания на свободния пазар ще излезе преди всичко произведената от АЕЦ Козлодуй електроенергия. Той допълни, че от БСП ще се въздържат при този законопроект, и ще се търсят решения за преодоляване на тези проблеми.

Димитър Петров от ГЕРП пък го репликира, че малките консуматори ще бъдат окрупнени и няма да остават без предложения от страна на търговците.

Относно изречените притеснения, Валентин Николов обясни, че електрическата енергия, която България произвежда, и има възможност да произвежда е повече от тази, която се потребява и допълни, че към вчерашния ден е имало износ към съседни страни на 50 мегавата мощност, а от друга страна потреблението също е свито.

Между първо четене ще има предложения, уточни още Николов, а вариант е преходен период за тези малки фирми, които ще излязат на свободния пазар, както и да не отиват на доставчик последна инстанция, или цената, която той дава, да не бъде прекалено висока. Обмисля се и създаването на платформа, на която всеки един купувач да си избира своя търговец на база изчисленията, които ще проведе калкулатора в дадената платформата, а с едно кликване клиентът да може да сменя търговеца

Ще бъде направена и информационна кампания сред домакинствата по темата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве