Пак скандал в БСП: Нинова не позволи на депутатите си да правят промени в ръководството

https://www.24chasa.bg/novini/article/8656330 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Изключително тежко заседание е имала групата на БСП снощи, разказаха депутати. Повод за поредните скандали в червените редици станал отказът на лидерката Корнелия Нинова да подложи на гласуване внесено от 41 депутати предложение за промяна в правилника на групата. С него те искат и народните представители да имат право да правят предложения за промени в ръководството.

Скандалът е продължение на такъв от миналата седмица, когато червени поискаха отстраняването на говорителя на групата Александър Симов заради негови обидни думи по адрес на социалистите в Пловдив. Тогава Нинова е отказала да го подложи на гласуване с обяснението, че промени в ръководството се правят само от коалиционния съвет.

Тази й позиция станала повод вчера 41 депутати да внесат предложението за промяна в правилника. То било представено от Валери Жаблянов първо на заседанието на ръководството на групата. Тъй като в БСП стана практика решенията да се взимат на подпис, ето нашите 41 от общо 79 подписа за промяна в правилника, аргументирал се той, правейки аналогия с друг скандал отпреди дни, когато под силен натиск от "Позитано" 20 бяха събрани 94 подписа за решение на Националния съвет за дати за избора на лидер и конгреса. 93-ма пък не подписаха.

Под предложението за промяна на правилника на червената група са се подписали и знакови червени лица като Драгомир Стойнев, Дора Янкова, проф. Иво Христов, Весела Лечева, Георги Търновалийски и др. Подписал го е и единственият депутат от коалиционните партньори на БСП - Александър Паунов.

Нинова обаче обяснила, че тя е склонна да подкрепи искането на 41 от депутатите си, но първо трябвало да го подложи на гласуване в коалиционния съвет.

Темата предизвикала тежки разговори на заседанието на самата група, която на практика се разцепила. Чули се много критики към стила на ръководство на лидерката.

Говорейки за разделянето на хората, Николай Иванов от Враца бил много емоционален и дал пример с посещението на самата Нинова в града за Деня на Ботев, за което никой не се обадил и на него. Ако това е оценката ви за работата ми, защо не предложите на групата да ме изключи, обърнал след той към лидерката. Тя се оправдала, че не е нейна отговорността отношенията между червени по места да са обтегнати.

Поставихте ни в такова положение, че 3 г. не познавах истински повечето си колеги, критикувала и Надя Клисурска.

Весела Лечева пък обяснила, че е подписала, защото не може да се продължава повече с това разделение в групата.

Излиза, че ние нямаме право на мнение кои да са хората в ръководството, а от подписката да сме само машинки за гласуване, което е обидно, затова и групата ни е толкова безлична, коментира депутат.

Над два часа продължила тежката дискусия в червената група. А когато след края й се минало към обсъждането на дневния ред на парламента за седмицата, в залата останали само 5 души, колкото имало и на президиума.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи