ВМРО поиска 24 май да е ден на българската писменост, не на славянската

https://www.24chasa.bg/novini/article/8656928 www.24chasa.bg
Искрен Веселинов Снимка: Архив

24 май да е ден на българската писменост, а не на славянската. Това предлага ВМРО с промени в Кодекса на труда.

"Ако глаголицата има своите характеристики на общославянска азбука, то кирилицата - азбуката, на която пишем ние, е еднозначно създадена в българските земи, за нуждите на българската държава, разпространена е от нея и на този формален спор поне във вътрешно-политически план трябва да се сложи край", обясни Искрен Веселинов. И определи промените като изключително важни за националната ни идентичност.

Затова от ВМРО предлагат смяна на името на официалния празник 24 май - вече да не е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, а да е Ден на българската писменост, просвета и култура.

Ясно е, че кирилицата е българска писменост, буквите ни се наричат азбука и българска писменост, а не славянска, обясни и депутатът Красимир Богданов. Кирилицата не е общославянска писменост, защото половината от славянските народи не пишат на тази графична система, допълни той. Утвърждаването й в България по времето на Симеон Велики от учениците на светите братя Кирил и Методий води дотам, че кирилицата се разпространява в последствие и сред останалите православни славянски народи, обясни той. Според него исторически терминът "славянска писменост", който е включен в името на празника, е некоректен.

Това предложение по никакъв начин не омаловажава делото на светите братя Кирил и Методий, те са сътворили едно епохално постижение, написвайки графични знаци, които да отговарят на славянския звуков състав. Но тази азбука, която е сътворена от тях, тази графична система е загубила през вековете своето значение и не се използва, тъй като кирилицата е била значително по-приложима и разбираема, даде пример Богданов. И напомни, че кирилицата не е универсална графична система, а днес всеки от народите, които пишат на нея, нарича езика със собственото му наименование - български, руски език.

От ВМРО напомниха, че в ЕП е възприет българския език.

Искрен Веселинов обясни, че промяната не е предизвикана от скандала с изложбата за св. св. Кирил и Методий в Руския културно-информационен център в София, а е написана много преди това. ВМРО мислели да я внесат в навечерието на 24 май, но работата на парламента в извънреден режим объркала плановете им.

Това е първа стъпка, ще поискаме корекция на всичко, което е възможно в европейските институции, да е ясно, че кирилицата е българска азбука, каза Веселинов. Без да оспорваме правото на всеки след това присъединил се да пише на нея, но тази историческа истина трябва да бъде по подходящ начин защитена, допълни той.

Запитан дали очаква дипломатически скандали с други държави заради промяната, Веселинов обясни, че ни трябва да бъдем удобни на всички, а да отстояваме истината и правата си. Не искаме на никого да навредим или да спорим, но историческата истина е такава, допълни той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на