До 6,3% скочи германската безработица през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657016 www.24chasa.bg
През май безработицата в Германия се повиши рязко за втори пореден месец СНИМКА: Pixabay

През май безработицата в Германия се повиши рязко за втори пореден месец, тъй като нанесеният от коронавирусната пандемия тежък удар върху икономическата активност продължи да ерозира трудовия пазар във водещата европейска икономика въпреки постепенно разхлабване на ограничителните мерки и възстановяване на бизнес дейността, показват данни на Федералната агенция по заетостта.

Процентът на безработица в Германия скочи през май до 6,3% от 5,8% през април и след като само два месеца по-рано нивото на безработица в страната се намираше в почти рекордно ниско ниво от 5 на сто.

Броят на хората, които останаха без работа, се увеличи в рамките на май с 238 000, но след съкратени 372 000 през април, достигайки общо 2,875 милиона, отбелязва БНР.

"Пазарът на труда остава под огромен натиск поради коронавирусната пандемия", заяви изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле. Той обаче добави, че през май безработните в страната не са нараснали толкова силно, колкото през април.

Броят на регистрираните свободни работни места достигна през май 584 хиляди, което е с 208 хиляди по-малко в рамките на година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на