Началото на bTV през погледа на Венелин Петков и Гена Трайкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657218 www.24chasa.bg

Със серия от гафове стартирала първата емисия на bTV точно преди 20 години, спомни си директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков по случай юбилея на телевизията на 1 юни, по време на специалната празнична програма по повод празника „20 години с теб“. Началото било трудно, а проблемите не останали скрити за зрителите.

„В нюзрума нямаше ток, нямаше осветление, нямаше нищо. След това постепенно започнаха да пристигат тирове с техника. Започнаха да се появяват декорите и два месеца по-късно стартирахме. Технически обаче не бяхме готови. Първата емисия беше буквално гаф след гаф, а всеки един от нас изживяваше тези моменти драматично. Имаше и разплакани. Въпреки това аудиторията прояви доверие към начинаещия, което успяхме да оправдаем“, каза той.

Петков отдаде дължимото и на предшественичката си Люба Ризова, която положи основите на bTV Новините. „Създадохме нова школа на телевизионната журналистика в България, която изисква от репортера да търси новината и активно да разследва, а не да отразява дневния ред на някой друг“, допълни той.

Венелин Петков и Гена Трайкова, която днес е главен редактор на bTV Новините, години наред бяха емблематичен тв тандем. Юбилеят на bTV ги накара да си припомнят детайли от историята на телевизията и знакови моменти като инфарктната извънредна емисия около избора на Папа Бенедикт XVI през 2005 г. „Влязох в студиото с едно листче, на което пишеше само „9:50, бял дим, нов папа“. Като водещи имахме единствено тази информация преди емисията, която водихме с часове на живо“, разказа Гена Трайкова.

Двамата останали до малките часове в студиото и заради т.нар. нощ на белия автобус - вечерта, в която депутатите от 42-ото Народно събрание бяха блокирани в Парламента от хиляди протестиращи. Извънредната ситуация превърнала подредената емисия на bTV в жив импровизиран ефир до след полунощ, в който се осъществила и първата скайп връзка в новинарска емисия в България.

Пред камерите Венелин Петков и Гена Трайкова преживели и немалко смешни ситуации. Една от емисиите стартирала в американски стил - с глас зад кадър, съобщаващ имената на водещите: „Започват bTV Новините с Мариана Векилска и Ирина Костадинова“. Пред камерите обаче били Гена Трайкова и Венелин Петков, който свъсено поклатил глава, явно несъгласен с чутото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана