Правителството прие програма срещу трафика на хора и за закрила на жертвите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8657366 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Правителството прие Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2020 г.

Програмата се изготвя ежегодно в изпълнение на Закона за борба с трафика на хора и Националната стратегия за борба с трафика на хора 2017-2021 г. и предлага оперативни мерки, в зависимост от актуалните тенденции по отношение на трафика на хора.

През 2020 г. превенцията отново ще е приоритет в Националната програма. Ще бъдат проведени трите ежегодни национални кампании за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, сексуална експлоатация, кампания с акцент върху новите заплахи и реалности при трафика на хора, по повод 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. През годините трите кампании се утвърдиха като успешен инструмент за информираност на широката общественост за престъплението „трафик на хора“.

На национално, регионално и местно ниво ще бъдат реализирани и множество обучения за повишаване на капацитета на специалистите за разпознаване и ранна идентификация на потенциален риск от трафик и взаимодействие по насочването на жертви на трафик, включително и специализирани обучения за прокурори и служители на МВР, в сътрудничество с държавни институции и неправителствени организации. Част от предвидените обучения ще бъдат реализирани съвместно с десетте Местни комисии за борба с трафика на хора.

През 2020 г. акцент ще бъде и затвърждаване ролята на работещите механизми за институционална подкрепа и развиване на структурите на национално и местно ниво и осигуряване на ефективното им функциониране.

Защитата, възстановяването и реинтеграцията на жертвите на трафик на хора остават също основни приоритети, заложени в Програмата. През 2020 г. Националната комисия ще продължи да осигурява специализирана подкрепа за жертви на престъплението в разкритите услуги към нея, като предстои откриване на услуга за възрастни лица-жертви на трафик в гр. София. През изминалата година в услугите са обгрижени 25 лица. Понастоящем 8 лица получават медицинска, психологическа, правна и социална подкрепа в приютите на НКБТХ. Освен психологическа подкрепа за справяне и възстановяване от кризата, жертвите получават и психо-социална подкрепа за реинтеграция в обществото. Всички обгрижени лица, получили помощ в приютите към НКБТХ, съдействат на органите на реда за разкриване на престъплението, което означава че ефективната защита и подкрепа на жертвите има ефект и върху преследването и наказанието на извършителите на престъплението.

През 2020 г. се предвижда и разработване на целенасочени дейности за противодействие на трафика на хора, базирани на актуални тенденции и статистически данни, създаване на Интегрирана база данни за предоставените услуги за жертви на трафик в приютите за временно настаняване и центровете за закрила и подкрепа, управлявани от НКБТХ. Ще бъде надградена и законодателната рамка с цел подобряване на ефективното противодействие на трафика на хора в България, чрез приемане на промени и допълнения в Правилник за приютите за временно настаняване и центровете за закрила и помощ за жертви на трафик към Закона за борба с трафика на хора от Министерски съвет.

Вижте още от решенията на Министерски съвет ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве